OSLO: 28 prosent av de spurte nordmennene sier de har kjøpt svart arbeid. Det er færrest i Skandinavia. I Sverige svarer 30 prosent det samme, mens Danmark topper listen blant de europeiske landene som er med i undersøkelsen med 36 prosent.

Tall fra European Social Survey viser samtidig at det bare er grekerne i Europa som holder den moralske fanen høyere enn nordmenn.

95,5 prosent av nordmennene synes det er galt å betale svart. Det plasserer Norge på andreplass. I Hellas svarer 97,2 prosent det samme, skriver Dagsavisen.

Forsker Per Arne Tufte ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) mener at enkelte håndverkere presser nordmenn til å betale svart. En SIFO-undersøkelse viser at folk kjøper svart arbeid fordi de ikke kan si nei.

— Det er ikke sikkert presset er så konkret at håndverkeren står over deg med knyttneven, men du kan komme i en situasjon der det er vanskelig å si nei. Dermed kjøper folk svart arbeid, kanskje med et visst prinsipielt ubehag, sier Tufte.

Også ønsket om å få en håndverker i tide, kan ligge bak. Enkelte tenker med lommeboka når de får et godt, svart tilbud.

— Folk gjør en avveining av risiko mot økonomisk vinning. Anledning gjør tyv, sier direktør Jan-Egil Kristiansen ved Oslo ligningskontor.

Han vil ha strengere straffer for dem som selger svart arbeid. Å kjøpe svart arbeid er ikke straffbart.