FRA RETTEN

AUDNEDAL: — Det handler om mitt bakeris videre eksistens. Bakeriutsalget vil forsvinne om denne saken går i min disfavør, sier Bendixen.

Det er en mangeårig strid som nå skal avgjøres av domstolen, nemlig hvem som har rett til å selge brød på Konsmo. Den har sitt utspring i da bakeriet med de daværende eierne Br. Ågedal flyttet inn i bygget til butikken på Konsmo i 1980. Butikken, som heter Simon Valands Eftf, eies av Kjell Valand. Mellom bakeriet og butikken ble det i 1979 inngått en muntlig avtale om at butikken ikke skulle selge brød - for å hindre at de to virksomhetene skulle konkurrere mot hverandre.

Det er ingen uenighet om at denne avtalen ble inngått, men nå har altså bakeriet fått ny eier i Bendixen. Dermed mener Kjell Valand at avtalen ikke lenger gjelder. Han vil tilby sine kunder det samme de får overalt ellers i dagligvarebutikkene av brødvarer. Men så langt finnes det bare en del halvfabrikata bakervarer i hans hyller.

— Jeg hadde aldri drømt om at dette skulle bli et problem. Alle på Konsmo visste om den gamle avtalen, og jeg tok det som en selvfølge av vi ikke skulle konkurrere mot hverandre under samme tak, sa Bendixen i sin forklaring.

Hun hadde først et leieforhold til bakeriet, og da hun fortalte til Valand at hun skulle drive bakeriet videre, hevder hun at hun fikk kjeft av Valand. - Han mente jeg ikke kunne drive bakeriet samtidig som jeg utdannet meg, sa Bendixen.

— Jeg trodde på det han hadde sagt om at vi skulle få til en avtale for å fjerne usikkerheten rundt brødsalget. Men etter hvert som tida gikk uten at en avtale kom, begynte vi å skule på hverandre. Stadig vekk fikk jeg høre at Kjell skulle ta inn brød i butikken, forklarte Bendixen.

Hun sa at han gjerne må ha baguetter og pølsebrød i butikken. - Problemet er brød, uansett om det er frossent eller halvfabrikat. Det er brød som gjør at folk kommer på bakeriet. Mister jeg denne kundemassen, mister jeg svært mye av driftsgrunnlaget, sa hun.

Valand sa i sin forklaring at han ble truet av Ågedal-brødrene som ville ha ham til å slutte å selge brød. - De sa de ville stenge av området rundt bensinpumpene om jeg ikke gjorde som de sa, sa Valand.

Han sa at dette førte til et slikt press på ham at han midlertidig ga opp brødsalget, som han hadde startet med da bakeriet var stengt mellom eierbyttet i 2003. - Håpet var at vi skulle komme fram til en avtale siden. Det fikk vi ikke til, forklarte Valand.

Han sa han har gjort flere forsøk på å komme Bendixen i møte, blant annet ved å hjelpe henne med flere storkunder, uten å lykkes. jarle.martinsen@fvn.no