KRISTIANSAND: — Vi vil vite hvorfor vi ble holdt for narr av Øystein Djupedal. Skal vi her ute i periferien bare stå med lua i hånda? spør Aslak Brekke, direktør for Stiftelsen Arkivet.

Han er oppgitt og frustrert over kunnskapsministeren fra SV. Brekke mener Djupedal har ført Arkivet bak lyset.

Slag i annsiktet

Arkivet-direktøren sier at Djupedal tidligere i år fortalte Arkivet at Norge lå godt an til å få et betydelig internasjonalt senter fra Europarådet. Senteret skal fokusere på menneskerettigheter og interreligiøs dialog.

To andre Europaråd-sentre i henholdsvis Østerrike og Portugal er satt opp med 15-20 årsverk.

— Djupedal utfordret oss til å søke om å få senteret til Arkivet, sier Brekke.

Hans folk tok hansken og la utover våren ned masse arbeid i å utforme søknad og knytte allianser til Kristiansand og Arendal kommuner, HiA samt Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner.

I juni kom Djupedals statssekretær Lisbeth Rugtvedt (SV) på besøk til Arkivet.

— Hun så på søknaden og ba oss fylle den ut litt mer når det gjaldt båndene til Europa og et par andre ting, sier Brekke. Som jobbet videre med rådene fra Rugtvedt.

Men så ble det stille. På henvendelser fikk Brekke først vite at saken skulle avgjøres i løpet av sommeren. Så i august. Deretter september.

— Da vi så sent som for et par uker siden tok ny kontakt med departementet, fikk vi beskjed om at de ikke visste noen ting ennå.

Men i mellomtiden deltok Arkivet på en nettverkssamling i Trøndelag. Hvor de fortalte om de store ambisjonene i Kristiansand til det Brekke kaller godt informerte mennesker fra det sentrale østlandsområdet.

— Da kikket de rart på oss og fortalte at det jo for lenge siden var avgjort at dette senteret skulle til Holocaust-senteret i Oslo. Et skikkelig slag i ansiktet, sier Brekke.

Hestehandel

Ennå har ingen fra offisielt hold i departementet tatt kontakt og fortalt om utfallet.

  • Vi har ikke engang fått bekreftelse på at søknaden er mottatt. Vi føler oss skikkelig lurt, sier Brekke.

Forbitrelsen gjelder ikke så mye et tapt slag, som måten det har skjedd på.

— Det må ha vært en hestehandel på øverste politiske nivå i Kunnskapsdepartementet. Men en sak som dette burde vært for viktig til at Djupedal skalter og valte med den på egen hånd, sier Brekke.

Og legger til:

— Dette hadde neppe skjedd med Trøndelag.