Blåskjellene langs hele kysten av Sørlandet er giftige. Prøvene, som er tatt i Arendal, Grimstad, Flekkefjord, Kristiansand og Tvedestrand, viser høye forekomster av giften Diarretic Shellfish Poisoning (DSP). Mattilsynet fraråder folk å spise blåskjell de har plukket selv.

— DSP er en diarégift, og prøvene viser at disse er over faregrensen, sier seksjonssjef ved Mattilsynet i Vest-Agder, Nils Richard Nyberg.

— Giften skyldes en oppvekst av alger på grunn av næringstilgang. Blåskjellene er ikke friskmeldt før Karmøy, sier Nyberg.

I tillegg til vannprøver, tar Mattilsynet prøver av selve blåskjellene én gang i måneden. Ikke før neste mandag får man vite om det er trygt å spise dem igjen.

Til tross for advarselen, er det ikke farlig spise blåskjell man får kjøpt i butikken.

— Disse er kontrollert og gitt grønt lys, sier Nyberg.

Assisterende kommunelege i Kristiansand, Dagfinn Haarr, forteller at blåskjellforgiftning kan være dødelig.

— Blåskjellforgiftning kan føre med seg to ting, det ene er diarégift og det andre er nervelammelser. Det første merker man relativt raskt og er ikke farlig, mens det siste er potensielt dødelig, sier Haarr.

Hvilke av disse to reaksjonene man får, kommer an på hvilke alger som finnes i sjøen. På Sørlandet er det nå kun den ufarlige typen.

— Jeg har inntrykk av at folk er forsiktige med blåskjell og sjekker varslene, sier Haarr.

Akuttmottaket ved Sørlandet sykehus har foreløpig ikke fått henvendelser om blåskjellforgiftning.