KRISTIANSAND: — Det kommer helt an på betingelsene. Vi har tross alt investert mye penger og krefter i forhold til å få bygningsmassen der den er i dag. Vi avventer kommunens utspill i den sammenheng, uttaler Erik Berglihn.

Han sitter på leieavtale for Arnebergs Gjæstgiveri, det vil si Vogts villa og fire tilhørende bygninger, fram til 2022 - med opsjon på ytterligere ti år.

Men stadige gnisninger i forhold til utleier, Kristiansand Eiendom, har gjort at driften i år er redusert. Det er nå startet forhandlinger om avvikling av leieavtalen på Dvergsøya.

— Vi har bedt kommuneadvokaten bistå for å avvikle leieavtalen, bekrefter eiendomssjef Ole Dag Myhrstad i Kristiansand kommune overfor Fædrelandsvennen.

Problematisk

— Jeg tror det er et flott sted for kronprinsparet. Som borger av Kristiansand tror jeg det, sier Erik Berglihn, som har hatt besøk av kronprinsparet i et bryllup tidligere.

Men sentrale politikere finner Dvergsøya langt mer problematisk enn Flekkerøy.

— Forslaget om Flekkerøy var mye bedre - det var et område som ikke var så mye brukt av folk. Dvergsøya er et fantastisk sted, som allmennheten har lang tradisjon for å bruke, poengterer Dag Vige, gruppeleder for Venstre.

— Umiddelbart ser jeg åpenbare konflikter som er vel så store som på Flekkerøya, uttaler varaordfører Bjarne Ugland (Ap).

Gjestgiveriets privatisering har vært en het potet siden leieavtalen ble inngått i 2002, og Ugland antar kronprinsparet vil be om «tyngre skjerming» enn det er rundt stedet i dag.

Ordfører Jan Oddvar Skisland har gjennom Se og Hør og Fædrelandsvennen siste dagene budt fram stedet for kronprinsparet, uten at saken er drøftet i politiske fora.

- Absurd

— Det overrasker meg at han går ut sånn. Dette er et av de viktigste friluftsområdene i Kristiansand. Å sette i gang og privatisere her er absurd, mener Mona Drange (SV), nestleder i byutviklingsstyret.

Fungerende parksjef Trond Johanson i kommunen advarer mot å privatisere en større del av øya.

— Vi jobber intenst med å sikre dette området for allmennheten. Hvis et større område blir avstengt, er det uheldig. Øya er kjøpt inn for friluftsformål, bedyrer Johanson.

Det Kongelige Hoff vil ikke svare på om kronprinsparet har kastet øynene på Dvergsøya.

— Det er ingen forandring i det vi har sagt tidligere. De er fortsatt interessert i et landsted, men det er ingenting konkret ennå, uttaler informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen til Fædrelandsvennen.

I oktober takket Slottet nei til den tidligere NRK-eiendommen på Flekkerøy, fordi prosjektet ble for komplisert, ikke minst i forhold til sikkerheten.

— Det er forferdelig trist at Berglihn gjør alvor av å legge ned driften, sier Hans Otto Lund (H), leder av byutviklingsstyret.

Nå frykter han praktvillaen igjen skal bli stående i fritt forfall.

Frykter villaen forfaller

— Det er brukt titusenvis av timer på å pusse opp, og bruk av et bygg er beste vern. Derfor er det glimrende om kronprinsparet kan bruke det, mener Lund, som ikke ser andre aktuelle leietakere.

KrFs gruppeleder stiller seg fullt og helt bak ordførerens «tilbud» til kronprinsparet.

— Vi vil ønske dem hjertelig velkommen til Dvergsøya, hvis det blir aktuelt, sier Anne Ma Timenes, som i likhet med Lund viser til at bygningene per i dag ikke åpne for allmenn ferdsel.