KRISTIANSAND: — Det er helt håpløst at vi ikke fikk telefonkontakt med tunnelarbeiderne, lyder den klokkeklare meldingen fra ekteparet Pedersen fra Flekkerøy.- Tenk om det hadde vært en storbrann eller en hjertestans. Da holder det ikke å bruke tre kvarter gjennom tunnelen, sier Monica.Natt til torsdag ringte Per Ole til fødestua og fortalte at kona hadde kraftige rier. Klokka var 04.15, og på grunn av oppussing åpner ikke Flekkerøy-tunnelen før klokka 05.30. Fødestua ringte videre til AMK, og Per Ole fikk beskjed om at tunnelen skulle åpnes.Da ekteparet ankom tunnelen, var den stengt. Per Ole kontaktet AMK, og fikk beskjed fra en frustrert nattevakt om at denne ikke kom gjennom på vakttelefonen til tunnelarbeiderne.- Jeg hadde ikke annet valg enn å gå inn i tunnelen, mens Monica ventet i bilen. Jeg traff noen arbeidere, og fikk lov til å kjøre inn, forteller Per Ole.Etter 200 meter ble paret stoppet av en ny arbeider.- Da ble jeg temmelig frustrert. Hvorfor har ikke arbeiderne walkietalkie?, undrer Per Ole.Etter å ha forklart situasjonen igjen, fikk paret kjøre videre. 200 meter lenger fremme så de at en stor hjullaster kom ryggende imot dem.- Den kom i stor fart mot oss, og jeg klarte ikke å sette bilen i revers. De hadde nettopp sprengt i tunnelen, og sjåføren satt med fullt hørselvern og hadde hjelm. Han så oss ikke i mørket, sier Per Ole. Livredde

Den flere tonn tunge hjullasteren stoppet tre-fire meter unna Pedersens bil.- Vi var livredde begge to, innrømmer Monica.Etter å ha forklart situasjonen for en meget opprørt sjåfør fikk paret nok en gang klarsignal til å kjøre videre. Enden av tunnelen var imidlertid stengt.- Det var dråpen. Der satt en arbeider og halvsov i en bil. Jeg måtte selv ut og lempe bort sperringene før vi kunne kjøre gjennom, sier Per Ole.Da hadde marerittreisen gjennom Flekkerøy-tunnelens kullsvarte 2321 meter vart i 45 minutter. Det er 15 minutter lenger enn maksimalt tillatt, ifølge byggeleder i Statens vegvesen Martin Folkestad. «Uheldige hendelser»

— Akkurat denne natta hadde vi en serie uheldige hendelser, sier Folkestad og utdyper:- En av våre arbeidere hadde et uhell, og måtte kjøres på sykehus. Dermed var vi en mann for lite, og formannen måtte selv overta arbeidet inne i tunnelen.- Hvorfor ikke formannen svarte på mobiltelefonen, vet jeg ikke. Med unntak av et område ved pumpestasjonen i midten av tunnelen, skal det være dekning. Sannsynligvis har det bråkt så mye at han ikke har hørt telefonen, sier Folkestad.- Det er ikke holdbart. Man må kunne forvente at disse menneskene skal kunne kommunisere med hverandre, både utenfor og inne i tunnelen, sier Per Ole Pedersen.En drøy time etter at det oppskakede ekteparet ankom fødestua i Kristiansand, fødte mor Monica ei jente på 49 centimeter og 3510 gram. Fra før har paret Daniel på seks år og Jonas på tre.- Så lenge dette tunnelarbeidet skal vare helt fram til jul, må kommunikasjonsrutinene endres. Igjen: Hva hvis det hadde vært snakk om en livstruende situasjon, undrer Per Ole.