OSLO:

NorgesGruppen har trukket dansk salami fra butikkhyllene. Søndag får produsenten Grilstad Fabrikker i Trondheim svar på om salmonellabakterien er påvist i produktet, melder Dagbladet.no.

Salmonella kedougou regnes ikke som like hissig som E.coli-bakterien, som herjet tidligere i år.

Fant bakterien

Ifølge avisen Østlendingen har Mattilsynet påvist bakterien i en åpnet pakke First Price dansk salami ved sykehjemmet Tjønnmosenteret i Tynset. Tre beboere er smittet. Bakteriene ble påvist kun i den åpne pakken, noe som gjør at Mattilsynet må ta flere prøver av lukkede pakninger før det kan bekreftes om salmonellabakterien kan spores til produsenten av denne salamien.

– Det er flere produkter vi går etter, og salami-produktet er ett av dem, sier avdelingsdirektør Stein Ivar Ormsettrø i helse— og hygieneavdelingen ved Mattilsynet til Dagbladet.no.

Ifølge beredskapsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelsa er smitten fra den aktuelle bakterien, salmonella kedougou, svært ubehagelig for den som får den.

Denne spesielle salmonellabakterien er aldri tidligere påvist i Norge utover noen spredte tilfeller der folk er blitt smittet i utlandet. Nå er altså bakterien påvist hos 35 personer.

Svar søndag

Salami-produsenten Grilstad Fabrikker i Trondheim får svar på prøvene søndag. Fabrikken vil ikke sette i verk spesielle tiltak før man vet helt sikkert at smitten kommer derfra. Administrerende direktør Torstein Rønning ved Grilstad tror uansett ikke at bakterien kommer fra hans fabrikk.

– Vi tror ikke smitten kommer fra oss, men fra en av våre underleverandører, sier han til Dagbladet.no.

– Vi har planer om å fortsette produksjonen av salami på tirsdag etter pinse. Dersom det skulle vise seg at First Price-salamien er smittekilden, vil vi vurdere dette på nytt. Inntil videre jobber vi med råvareleverandørene, sier han.

Trakk produktet

Grilstad Fabrikker trakk sammen med NorgesGruppen fredag tilbake produktene fra butikkhyllene.

– Vi er i tett dialog med Mattilsynet i salmonellasaken, og er informert om funnet i denne åpnede pakken hos en syk person, opplyser Per Roskifte, konserndirektør for informasjon og samfunnskontakt i NorgesGruppen.

NorgesGruppen omfatter butikkjedene Meny, Joker, Ultra, Kiwi, Centra og leverer i tillegg til mange kantiner, hoteller og institusjoner.

Salmonellautbruddet har så langt forårsaket rundt 35 sykdomstilfeller. Pasientene er bosatt i 25 forskjellige kommuner i Sør-Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. (©NTB)