FARSUND: — Vi sender nå to vogntog med til sammen 25 tonn bar av odelgran fra Lista nedover Europa. Dersom vi får tilgang på mer pyntegrønt kan eksporten dobles neste år, sier Jostein Egeli i Skogkonsult AS.

Selskapet som eies av Per Kristian Stokke i Kristiansand, forvalter blant annet flere skogeiendommer for Opplysningsvesenets fond. For å kunne doble eksporten neste år, er de interessert i år komme i kontakt med lokale grunneiere som vil selge pyntegrønt på rot. Skogkonsult tror flere grunneiere ikke selv har anledning til å klippe eller har problemer med å finne egne kjøpere.

Fin FARGE.

Pyntegrøntet som nå eksporteres til Polen og Tyskland, hentes ut av Lista prestegårdsskog. Bar fra nobelgranen som vokser her har en spesiell blålig farge, og er derfor svært ettertraktet.

— Danskene er den største konkurrenten til pyntegrøntnæringen på Sørlandet. Skal vi kunne hevde oss må det være på kvalitet, da danskene driver stort, effektivt og har lave produksjonskostnader, sier Jostein Egeli.

Han tror at et innpass på det store europeiske markedet blir svært viktig for både de etablerte og nye pyntegrøntprodusenter i landsdelen.

POLSKE ARBEIDERE.

Det er en gjeng polakker som de siste ukene har vært engasjert for å klippe og bunte greiner i prestegårdsskogen bak Vanse skole.

Ved hjelp av moderne klippeutstyr som drives av kompressor, jobber polakkene seg effektivt gjennom barskogen.

— Vi kommer gjerne tilbake for å jobbe mer når vi om noen uker er ferdig med dette engasjementet, sier Robert Wodarczyk fra Polen.

Ifølge Jostein Egeli har det vært vanskelig å skaffe norsk arbeidskraft til å høste pyntegrønt.

UTFORDRINGER.

Rådgiver i Norsk pyntegrønts forsøksring, Terje Pundnes, mener det er uforståelig at det i flere kommuner er så vanskelig å få omdisponert dyrket mark til produksjon av plantegrønt.

  • Flere produsenter har måtte legge inn årene fordi de ikke får lov til å dyrke opp store nok arealer. Det nytter ikke å satse i dette markedet med bare to-tre dekar.

Terje Pundnes mener Sørlandskysten har det ideelle jordsmonnet for nobelgran, og håper å få flere grunneiere til å plante nobel. Det vil gå fem år fra planting til den første innhøstingen av bar, og trærne kan deretter klippes hvert tredje eller fjerde år.

Tekst: Torbjørn Witzøe

torbjorn.witzoe@fvn.no - 38 33 10 42