FARSUND: — Vi må vise engasjement, komme med innspill og jobbe politisk. Det blir likevel opp til regjeringen og Stortinget å fatte de vedtak som kan sikre den kraftkrevende industrien nye langsiktige strømavtaler, sier styreleder Arne Marthinsen i Farsund Næringsselskap.

I går deltok nærmere 40 representanter fra blant annet lokalt næringsliv og kommune på et seminar som tok for seg Farsunds fremtid med eller uten fortsatt drift ved aluminiumsverket på Lista.

Seniorforsker Helge Røed i Agderforskning innledet med å understreke at Elkem Lista har utviklet seg til å bli en høyteknologibedrift, som ikke bare har overlevd på rimelig kraft, men også har fått til en effektiv drift. Elkem Lista klarer seg for eksempel med bare en tredel av arbeidsstokken som et tilsvarende aluminiumsverk har i Brasil.

Salg av kunnskap var et av områdene flere av seminardeltakerne mente kunne bli en tilleggsnæring for miljøet rundt Elkem Lista.

— Vi sitter på mye verdifull kompetanse som kan utnyttes til knoppskyting og overføres til andre typer bedrifter. Jeg vil hevde at våre fagarbeidere har større kunnskaper enn personer som har et år eller to på BI, sier divisjonsdirektør Roy Hammer i Elkem.

— Den dagen kraftkabelen mellom Kvinesdal og Nederland ligger ferdig, vil landsdelen i enda større grad bli en del av det nordeuropeiske kraftmarkedet. Det kan presse opp strømprisene, men også gjøre det enklere å importere rimelig strøm nattestid. De europeiske atom- og kullkraftverkene kan som kjent ikke stenges ned like effektivt som våre vannkraftverk når strømforbruket er lavt, sier Helge Røed.

Han helte ellers kaldt vann i blodet på dem som tror at et gasskraftverk på Lista vil løse alle problemer. Han viste til at gasskraft kan bli kostbar, og at overskuddsvarmen neppe vil kunne utnyttes i vesentlig grad på et sted med såpass spredt bosetning.

Agderbenken på Stortinget var representert ved Henning Skumsvoll (Frp) og Rolf Terje Klungland (Ap). Sistnevnte var ikke imponert over hva Farsund kommune selv har gjort for å tilrettelegge for fremtidig industrietablering.

— Jeg er oppgitt over at det i kommunen i dag ikke finnes ledige industriarealer. Det vil være for sent å starte et reguleringsarbeid i det øyeblikket det skulle bli funnet gass i Farsundsbassenget, og noen ønsker å etablere et mottaksanlegg på land, sier Rolf Terje Klungland.

Stortingsrepresentanten oppfordret også kommunen til å samarbeide tettere med fylkeskommunen, for lettere å unngå konflikter med blant annet verne- og miljøinteresser.

Ordfører Margit Brøvig er glad for at det lokale næringslivet viser et så stort engasjement og vilje til å være med på å videreutvikle eksisterende og etablere nye bedrifter i Farsund.