BYKLE: Det vil Per Johansson tilby turister i Norges første park med tamme elg som husdyr på Hovden.

— Det kan bli en fantastisk attraksjon i tillegg til vinteraktivitetene på Hovden, sier Johansson ivrig.

De fleste sørlendinger forbinder elg med jakt og villmark. Men i Russland har det i århundrer vært elgoppdrett, og svenskene har de siste ti årene fått øynene opp for elgens muligheter som både husdyr og turistattraksjon.

  • Det går an å å få elgen så tam at du kan ri på den, du kan bruke den som trekkdyr, du kan melke kua og lage ost av melka, sier Johansson.

Han mener det er et stort marked både blant nordmenn, tyskere og dansker.

— Det er viktig at alle de som har hytter på Hovden kan få tilbud om sommeren som gjør at de kommer hit oftere. Ikke bare et badeland, sier Johansson.

I Sverige fins det to slike elgparker, Älgens hus og Moose Garden . Der kommer det tusenvis av besøkende hvert eneste år og omsetningen øker stadig.

Tam elg

— Vi vil kjøpe tamme elger fra Sverige i starten, men etter hvert regner vi med at elgen formerer seg, sier Johansson.

For fem år siden vedtok Bykle kommunestyre at det måtte satses mer på såkalt barmarksturisme. Det vil si aktiviteter som fungerer også når det ikke er snø.

— Dette er et pilotprosjekt for oss, og vi mener dette har et stort potensiale i det internasjjonale markedet, sier prosjektleder Ove Gjesdal i Innovativ Fjellturisme, som har gitt 250.000 kroner til prosjektet.

— Bare se på suksessen med elgsafari. Folk betaler bare for å se elgen på lang avstand. Her vil de kunne fått nærkontakt med, mate og klappe elg, sier Johansson.

Suksess

Nesten uten markedsføring i det hele tatt, har de to elgparkene i Sverige blitt store suksesser. Turiststrømmen øker stadig, og bare Älgens hus hadde 25.000 besøkende i 2006. I Moosegården lager de til og med papir fra elglorten!

Johansson har sett for seg å etablere utstillinglokaler, ha matservering basert på elg, og en rekke andre aktiviteter for å få dette til å bli en rik opplevelsespark.

Han er selv svenske, men har bodd på Hovden i mange år, hvor han blant annet har livnært seg som snowboard-intruktør og aktivitetsnæringen. Og det er gjennom svenske kontakter han vil utviklet parken. Også Bykle og Hovden Vekst, samt Hovden ferie har stilt seg bak prosjektet.