KRISTIANSAND: Den landsomfattende undersøkelsen viser at de aller fleste nordmenn har gått til anskaffelse av refleksvest i bilen. I alle landsdeler har nærmere hundre prosent av de spurte svart at de har skaffet seg refleksvest etter at påbudet ble innført 1. mars i år.

Men tross de gode tallene på antallet vester som finnes i norske biler, er det kun to prosent av de spurte sørlendingene som oppgir at de faktisk har brukt vesten når de har måttet gått ut av bilen i et nødstilfelle.

Om dette skyldes at sørlendinger har opplevd færre nødssituasjoner enn trøndere, som har en bruksprosent på 11, sier undersøkelsen ingenting om. Trøndelag er interessant nok den landsdelen hvor færrest har gått til anskaffelse av vest.

Vestene må brukes Poenget med å ha en slik vest lett tilgjengelig i bilen, er nettopp at den skal tas i bruk om man på grunn av et nødstilfelle må gå ut av bilen langs veien når det er mørkt. For å unngå farlige situasjoner skal vesten tas på slik at man er synlig for andre trafikkanter.

Statens Vegvesen er svært fornøyd med resultatene av undersøkelsen, med tanke på hvor mange som faktisk har anskaffet seg vest.

— Vi er glad for resultatene. Det virker klart at trafikantene har forstått nytten av påbudet, sier Finn Harald Amundsen – leder for trafikksikkerhetsarbeidet i Statens vegvesen.

Det hjelper imidlertid lite å bare ha vesten i bilen om man kommer opp i uforutsette situasjoner på veien. Meningen er at den også skal tas i bruk.