— Når man kom med innvendinger, ble man nesten mobbet. Valvik kjørte løpet, godt støttet av noen få toppolitikere. Det var tøft å bli så sterkt presset - selv om noen av oss som kritiserte trolig hadde vel så stor kompetanse på energi og industri som de som presset saken fram, sier SVs Alf Holmelid.

Bystyret gjorde faktisk bare tre vedtak om milliardsalg av Agder Energi-aksjene. I ettertid har Østlandsforskning i sin evalueringsrapport kraftig kritisert mangelen på demokratisk involvering, at det ble holdt altfor mange orienteringsmøter og for få besluttende møter om saken i bystyret.

Det første vedtaket gikk på at bystyret krevde å få en prinsippsak om eierstrategi i god tid før en eventuell sak om salg kom opp. Slik ble det aldri.

Det andre vedtaket i bystyret ble nemlig først gjort 20. juni 2001 og omhandlet eierstrategien prinsipielt. Men debatten kom altså en uke etter Valvik hadde lagt fram forslag om å selge, ikke i god tid før.

Det siste bystyrevedtaket uken etter, 27. juni, endte da også med endelig beslutning om salg.

— Jeg, og flere med meg i opposisjonen, maste mye om å få opp en prinsippsak - og jeg beklager at rådmann og toneangivende politikere aldri godtok det - selv om bystyret hadde vedtatt det, sier Holmelid.

Han mener hele historien kunne vært annerledes da.

I en doktoravhandling forsker Roger Normann ved Agderforskning forsvarte forrige uke, mener han salget av Agder Energi er et eksempel på hvordan utenom-demokratiske prosesser og ikke-folkevalgt innflytelse tvang fram én bestemt løsning. Han mener alle forberedelser i saken bare dreide seg om en ting - trigge salg.

- Forbannet tåpelig

SVs tidligere bystyrerepresentant Alf Holmelid reagerer på at Erling Valvik takker ham i lørdagens intervju for grundig debatt..

— Å unnskylde seg med at saken var godt opplyst fordi jeg sørget for det, er forbannet tåpelig. Det skulle være administrasjonens plikt å sørge for at begge syn kommer fram, sier Holmelid. Han gjør det tindrende klart at han var hard motstander mot salget, og kjempet mot den han kaller «firkløveret»: Ap, Høyre, Fremskrittspartiet og administrasjonen.

Odd i.r. uleberg