KRISTIANSAND: — Dette var faktisk helt topp. En god start på dagen, dessuten er det jo knallfint i Ravnedalen, sier 13-åringene Benedicte Tørresen og Mariel Lund.

Fædrelandsvennen var i går med elever fra Grim skole til Ravnedalens tak. Utflukten var den første i tiltaket "Skolen på topp".

Prosjektet går ut på at elevgrupper på ungdomstrinnet oppfordres til å besøke en topp i skolens nærmiljø. Hvor ofte de gjør det registreres, og er et av tiltakene som skal sikre at elevene er i fysisk aktivitet daglig.

Månedlige turer

Målet for elevene fra Grim er at de skal ta gåturen minimum et par ganger i måneden. Etter at prosjektet var å prøvestadiet i fjor, omfatter det i år alle ungdomsskolene i Kristiansand.

Tiltaket faller i smak skal vi tro de elevene vi snakket med:

— Jeg forsøker å trimme litt uansett, men disse turene er veldig fine, sier 8.-klassingen Daphne Sazo.

Irene Newport er en av lærerne som har ivret sterkt for prosjektet ved Grim skole.

— Vi har hatt en prøveordning i tre år og er veldig fornøyd, sier Newport.

Sterke resultater

Skolen kan dokumentere følgende resultater:

God orden og oppførsel.

Lite skulk.

Kraftig forbedret skolemiljø.

— Vi jobber hardt, men det er en investering i læringsmiljø. Aktivitetene skal være lavterskel, og alle deltar på sitt nivå. Situasjonen på Grim er mye bedre nå enn den var for noen år siden, sier Newport.

"Skolen på topp" er et av tiltakene i Aktivitetsprosjektet for Grim skole sin del. "Skolen på topp" er imidlertid et tiltak for alle ungdomsskolene i byen. Bystyret i Kristiansand har vedtatt at det skal brukes to millioner kroner i året over tre år på blant annet fysisk aktivitet.

Mange plan

Det er mer enn fjellturer som står på planen som skal sikre minimum fem timer ukentlig aktivitet for byens ungdomsskoleelever. Alt fra fokus på livsstil, kosthold, røykfrihet og altså fysisk aktivitet settes i system.

Arild Sæbø i Kristiansand kommune ledet i går gruppen til topps og holdt elevene i ånde med korte spørrekonkurranser på stoppene underveis. Elevene er imidlertid ikke så heldige at de får med seg primus motor for "Skolen på topp" hver gang.

— Det var en gruppe fra Grim som kom best ut av prøveordningen i fjor. Derfor premieres Grim skole med fem kikkerter de kan benytte når de er ute i naturen, sier Sæbø.

Han er glad for at det er et bredt sett med tiltak for ungdomsskolene.

— Det vi ser at det skapes et godt samhold blant elevene når de tilbringer tid sammen utenfor klasserommet og knytter bånd på en litt annen måte, sier Sæbø.