FARSUND: Det var på kvelden 11. september 20 tyske utvekslingselever og 20 elever fra Eilert Sundt Videregående skole i Farsund hadde sosialt samvær på Haviksanden like utenfor Farsund.

Plutselig trekker to-tre av de tyske elevene fram et amerikansk flagg og tenner fyr på det, som en protest mot USAs politikk. Flere av elevene fra Farsund skal ha reagerte kraftig på dette, og klarte å få slukket flammene.

— Ut fra det jeg har fått opplyst i formiddag, har våre elever blitt svært opprørte over det som skjedde, sier Sødal.

Han visste ikke om den omstridte hendelsen før fvn.no kontaktet ham. Men han gikk umiddelbart i gang med å sjekke, og fant fort ut at episoden virkelig har funnet sted.

— Vi beklager dette veldig. De tyske elevene har utvist ualminnelig dårlig skjønn med å gjøre dette nettopp på denne dagen. jeg vil ta kontakt med de to tyske lærerne som er med, og overlate dem til å ta nødvendige disiplinære grep, sier Sødal.

Det er 20 elever fra Carolinum Gymnasium i Neustrelitz snaue 10 mil fra Berlin, som lørdag kom på utvekslingstur til Farsund. De bor hos Farsunds-elever under oppholdet, som omfatter en rekke forskjellige sosiale og kulturelle aktiviteter. Lørdag reiser elevene tilbake.

Området skolen ligger i, er i tidligere øst-Tyskland og i følge Sødal er det tendenser til sympati for nynazistiske tendenser i ungdomsmiljø der.

— Jeg vet ikke om elevene som utførte flaggpåtenningen hører til disse miljøene, men lærerne fra skolen har fortalt meg at dette er et generelt problem der, sier Sødal.