KRISTIANSAND: Det hevdet aktor, politiadvokat Hilde Sakaraiassen i tingretten i gårsdagens rettsak mot Vennesla-predikanten.

— Jenta ble dratt inn i en relasjonsspiral, fra å være en venn til å bli en form for sexleketøy eller elskerinne for ham. Kontakten mellom disse har vært høyst unormal. Han har nok vært en god støtte for henne, men det har gått så helt ut over sine bredder, sa aktor Sakariassen.

Kynisk utnyttelse

— Overgrepenes varighet og omfang er straffeskjerpende. Familien hadde tillit til ham, og de var i samme menighet. Predikanten har drevet en kynisk utnyttelse av henne. Det blir for enkelt å si at «jeg greide ikke å stoppe» og «jeg ble lurt i en psykisk felle». Han utnyttet hennes svakhet på det groveste ved å si at han kunne komme i fengsel eller ta livet sitt hvis hun fortalte det til noen, sa Sakariassen.

Hun reagerte på at 47-åringen har forsøkt å bagatellisere sin egen rolle og atferd overfor jenta:

— Det er vanskelig for jenter som har vært utsatt for slike ting å fortelle om det. Her snakker vi også om at hennes fortrolighet til tiltalte var sterkere enn til sin egen far. Og hennes oppdragelse gikk på at det de voksne sa, var riktig. Det sier litt om tillitsbruddet, sa Sakariassen.

Foreldrene til jenta stolte på predikanten. Han hadde foreldrenes fulle tillit.

En gang jenta hadde vært syk, ringte de til ham for at han skulle dra hjem og trøste og hjelpe datteren. Ved denne anledning skal 47-åringen ha utført det ene av to tilfeller av seksuell omgang han er tiltalt for.

Inne på Filadelfia

Det andre tilfellet av seksuell omgang skal ha skjedd i gangen inne i Filadelfia-bygget. Da skal han i følge aktor ha fått en venninne av henne unna så han fritt kunne begå et overgrep i Filadelfia-lokalene.

De to tiltalepunktene som omfatter seksuell omgang, dreier seg ikke om samleie. 47-åringen nekter for begge tilfellene. Han erkjenner imidlertid å ha begått seksuelle handlinger mot jenta i form av kyssing og beføling. Strafferammen for seksuell handling er lavere enn for seksuell omgang.

— Han har erkjent å ha tungekysset henne en gang på Torsdagsklubben, sa aktor Sakariassen.

Predikanten og jenta har hatt en tett og omfattende sms-korrespondanse. 47-åringen kjøpte mobiltelefon til henne i hans egen navn. Han foret henne også med telefonkort, så de ofte kunne sende meldinger til hverandre.

— Mange meldinger var med grisete seksuelt innhold. Det han ikke klarte å si, klarte han å skrive. Han levde ut sine seksuelle fantasier gjennom kontakten med jenta, sa aktor.

Tiltalte

— Jeg har gjort dumme ting og vært uansvarlig. Jeg var i en psykisk felle. Jeg har ingen datter selv, og dette ble farlig for meg. Hun hadde seksuelle følelser for meg, og jeg er lett å lede, sa den 47 år gamle eks-predikanten i tingretten i går. Den som skal ha ledet 47-åringen i Filadelfia, var altså jenta som var 12 år da overgrepene i menigheten skjedde.

Det gjorde aktor, politiadvokat Hilde Sakariassen, et stort poeng av:

— Aldersforskjellen var 33 år. Det faller på sin egen urimelighet at en 45-åring lar seg lede av en 12-åring. Det er den voksnes plikt til å si stopp. Ikke barnet, sa Sakariassen.

Isolert i bygda

47-åringen fortalte i går at han føler som om han er i fengsel i hjemmet sitt i Vennesla.

— Ingen tar kontakt, og vi kan ikke handle på butikken her en gang. Vi må handle andre steder. Det er forferdelig, sa 47-åringen.

Han ble på et tidspunkt tilgitt av foreldrene til jenta, men det var før de visste alt som lå i tiltalen - det vil si den seksuelle omgangen.

— Vi kan ikke moralisere over hva foreldrene burde ha sett eller skjønt. Han må dømmes etter de handlinger han har gjort, slo aktor Hilde Sakariassen fast.

100.000 i erstatning

Bistandsadvokat Svein Kristian Haanes beskrev forholdet mellom tiltalte og fornærmede slik da han la ned påstand om 100.000 kroner i erstatning for overgrepet:

— Hun savner ham som venn, men hater ham for det han har gjort, sa Haanes.