KRISTIANSAND Kjøita— Det å lage disse informasjonsveiene på Sørlandet er like viktig som utbygging av strøm, vann og vei, sier Tom Nysted, konsernsjef i Agder Energi.Mandag lanseres det nye datterselskapet og bredbåndssatsingen til Agder Energi, Los Bynett. Kraftgiganten har satt av 200 millioner kroner til utbygging av bredbånd på Sørlandet. Det dreier seg om fiber-bredbånd, den raskeste og kraftigste bredbåndsteknologien som finnes. Målet er at alle som vil kan få en fiberkabel inn i husveggen, og dermed kunne se tv, surfe på internett og ringe i telefonen gjennom samme kabel.- Målet vårt er at alle på Agder skal får tilgang til et nett som har ubegrenset kapasitet, sier Nysted.Agder Energi vil bruke sitt eget stamnett i satsingen. Hele Agder.

I tillegg har selskapet eierandeler i BaneTeles nett som følger jernbanelinjen i landsdelen, og er en motorvei for internettkommunikasjon i Norge. Også dette nettet skal utnyttes, når Agder Energi vil at bedrifter og privatpersoner skal knytte seg til dette fiberoptiske nettet. I tillegg er Agder Energi i en anbudsprosess med Det Digitale Agder om å tilby bredbånd til innlandskommunene. Her vil annen teknologi benyttes i kombinasjon med fiberutbygging.Hvis anbudet når opp, vil Agder Energi tilby bredbånd til hele Agder. Hvis ikke, vil selskapet konsentrere utbyggingen rundt dagens stamnett.Nysted legger ikke skjul på at han er fornøyd med satsingen.- 200 millioner er nesten like mye som regjeringen plusset på den nasjonale bredbåndsutbyggingen i revidert nasjonalbudsjett. Det sier litt om størrelsen på dette, mener Nysted.Staten satser i år totalt 377 millioner kroner på bredbåndsutbygging, etter en kraftig påplussing i revidert nasjonalbudsjett Dyrt?

For den enkelte husstand vil det koste i gjennomsnitt 4-5000 kroner å koble seg på Agder Energis nett, men Nysted mener ikke dette er for dyrt, kapasiteten tatt i betraktning.- Hvis dette blir godt mottatt i markedet, kan det være vi bruker enda mer enn 200 millioner kroner, sier Nysted, som også varsler en kraftig satsing også utenfor Agder. Men dette kommer utenom de 200 millionene som satses på Agder.Professor i datakommunikasjon ved Hia i Grimstad, Frank Reichert, sier at behovet for å kunne overføre store datamengder tvinger seg frem.- For høyoppløselig internett-tv er det helt nødvendig, men også når den enkelte skal overføre store mengder data, som for eksempel en digital videofilm. For at Norge skal følge med i utviklingen, må fibernett bli utbygd, mener Reichert.Tekst: Gert Ove Mollestadgert.ove.mollestad@fvn.no - 38113234