OSLO: Kampanjen ble gjennomført i januar og februar, og satte søkelys på mennesker med kronisk obstruktiv lungesykdom (Kols). Tre av fire sier i en meningsmåling gjennomført av MMI at de har et godt inntrykk av kampanjen som skulle bidra til at flere ønsket å stumpe røyken.

– Vi mener kampanjen var vellykket. Den kan ha inspirert mange til å slutte å røyke, sier fungerende avdelingsdirektør Hege Wang i Sosial— og helsedirektoratet til NTB.

Hørt om kols

I meningsmålingen utført av MMI svarer 97 prosent bekreftende på at de har hørt om sykdommen Kols. I en annen undersøkelse ett år tidligere var dette tallet 78 prosent.

– I kampanjen er det fokusert på at røyking er hovedårsaken til Kols. Det virker også som at folk har tatt dette innover seg, sier Wang.

25 prosent av den norske befolkningen røykte daglig i 2005. Det er det åttende året på rad med nedgang i antall røykere.

– Fortsatt er røyketelefonen tilgjengelig hele året. Der kan folk få gode tips for å slutte å røyke, sier Wang til NTB.

Tendens

Den langsiktige tendensen rundt tobakksvanene er også klar. I 1998 røykte hver tredje nordmann, eller 33 prosent. I 2005 røyker hver fjerde nordmann, 25 prosent. Det tilsvarer en nedgang fra ca. 1.170.000 til ca. 924.000 røykere.

Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at blant kvinner er det 24 prosent som sier de røyker daglig, mot 25 prosent i 2004. Blant menn er det 26 prosent som sier de røyker daglig, mot 27 prosent i 2004. Det er størst andel dagligrøykere blant dem mellom 35 og 54 år, og minst andel blant de aller yngste og eldste.