KRISTIANSAND: — Da jeg begynte å jobbe for krisesenteret for 10 år siden hadde vi 3500-4500 overnattingsdøgn i året. Hittil i år har vi hatt 8000 overnattinger. Det er en fordobling, og det er veldig, veldig mye, sa daglig leder ved Vest Agder krisesenter, Guri Wold, ved dagens åpning av det nye krisesenteret i Vest Agder.

Hun forklarer den dramatiske økningen i antall overnattingsdøgn med den tidkrevende jobben det er å skape trygghet i kvinnenes tilværelse.

— Det har noe med at det tar tid å å hjelpe en kvinne tilbake til hverdagen med en viss trygghet, sier Wold.

Det nye krisesenteret, som har hemmelig adresse, er på hele 1400 kvadratmeter med 10 boenheter og 36 faste sengeplasser og er blitt et fullverdig senter i verdensklasse.

Senteret tilbyr hjelp, trygghet, husly og assistanse til kvinner som befinner seg i en nær sagt umulig situasjon og som lever i konstant frykt for deres liv og helse.

For bak gleden over de nye lokalene, skjuler det seg en dyster statistikk.

- Voldsom økning

Wold sier til fvn.no at det ikke er antall mennesker de har boende som øker, men antall overnattingsdøgn. Hun karakteriserer økningen som voldsom og forteller at det i snitt bor 23 mennesker på senteret og at behovet er stort.

— I dag bor det 26 personer på krisesenteret, hvorav 12 er kvinner og 16 er barn, forteller Wold.

Kvinnene blir skadelidende

  • Det er kvinner som må bære omkostningene. Det er de som må ha voldsalarm. Det er de som må flytte, bo på hemmelig adresse, og som er redde. Det burde være voldsutøveren som bar omkostningene og alarmen, sier Wold.

— Vi vet at noen kvinner som flytter herifra blir drept. Altfor mange blir drept og det gjør oss redde.

Til tross for dyster statistikk og et stadig økende behov, kan Wold likevel fortelle at svært mange kvinner får en ny og bedre hverdag etter at de oppsøker krisesenteret.

— De aller fleste som kommer til oss, går det veldig bra med.

- Må ta ansvar

Fylkesmann i Vest Agder, Ann-Kristin Olsen, stod for den offisielle åpningen av krisesenteret. Hun talte varmt om krisesenteret og det arbeidet som gjøres der.

Hun benyttet anledningen til å oppfordre offentlige instanser, institusjoner og politikere til å ta ansvar og vise engasjement.

ÅPNET DET NYE KRISESENTERET: Fylkesmann Ann-Kristin Olsen stod for den offisielle åpningen og roste senterets ansatte og frivillige. Foto: Fvntv.

— Vi kan ikke la det være sånn at det skal være et rekordår, hvert år for krisesenteret. Det kreves endring hos politikere. Det kreves tiltak. Dere må ta det ansvaret og vise det engasjementet, oppfordret hun.

Hun beskrev antall overnattingsdøgn hittil i år som uverdig.

- Groveste form for kriminalitet

— Vold i hjemmet er den groveste form for kriminalitet.

Fylkesmannen karakteriserte hverdagen til de mange kvinner som søker hjelp hos krisesenteret som et liv i terror.

— Det er terror i det nære og det er veldig nedbrytende.

Også politimester Bjørn Hareide tok til orde og gratulerte de ansatte og frivillige med det nye senteret.

  • Dere representerer et trygt element i samfunnet. Uten dere hadde vi vært langt tilbake. Gi ikke opp.