KRISTIANSAND: I denne perioden har Vinmonopolet solgt gjennomsnittlig 5.95 liter alkohol per innbygger i Norge. Vest-Agder ligger godt under gjennomsnittet med 4.96 liter per innbygger. Oslo topper listen med 10.87 liter, skriver N24. Aust-Agder viser seg til å være et mer tørstere fylke, og har i gjennomsnitt konsumert 6.05 liter alkohol per innbygger.

— Vest-Agder har kanskje en større avholdskultur siden de ligger noe under listen, forklarer alkoholpolitisk rådgiver i Vinmonopolet, Jens Nordahl, til fvn.no.

— Tilgjengelighet kan ogå være en av forklaringene til hvorfor de drikker mindre. Vi planlegger snart å åpne Vinmonopol i Vennesla og Lyngdal, og da kan det hende at listen vil øke, forteller Nordahl.

Roser nordmenns drikkevaner

NTB melder også om at nordmenn får ros fra ruseksperter for våre drikkevaner om sommeren. Vi drikker mindre brennevin og mer hvitvin i sommermånedene.

— Det at folk går over til svakere alternativer synes vi generelt sett er gunstig. Du får mer kontroll med alkoholen. Jo mer beruset du blir, jo lettere kan du havne i risikosituasjoner, sier avdelingsdirektør Jens Guslund i Sosial- og helsedirektoratet til Dagsavisen.

Vi drikker mer

Forsker Øyvind Horverak i Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) påpeker at alkoholforbruket har gått kraftig opp de ti siste årene, noe han mener er betenkelig.

— Det som er enda gunstigere enn å gå fra brennevin til vin, er å drikke mindre alkohol, sier Horverak til avisen.