FLEKKEFJORD: Selve tyveriet av vogntoget skjedde på Forus i Rogaland i fjor sommer. Vogntoget, som inneholdt kjøleskap, komfyrer, vaskemaskiner og andre hvitevarer, skulle etter planen ha forsynt diverse forretninger med varene.

Slik gikk det ikke. Varene, som har en verdi av mellom en halv og én million kroner, samt vogntoget, forsvant sporløst.

Funnet på sidevei

Senere på sommeren i fjor ble vogntoget funnet på en sidevei på Rygg i Gyland i Flekkefjord. Varene var imidlertid borte.

— Saken har sitt utspring i Flekkefjord. Det meste er nok solgt herfra, sier Øystein Grytten, politioverbetjent i Lister, til Fædrelandsvennen.

I vår tilsto Lyngdals-mannen, som er i trettiårene, å ha stjålet vogntoget. Mannen er nå siktet for tyveriet og heleri av varene.

— Hvordan gikk mannen frem da han solgte varene?

— Det ønsker jeg ikke å si noe om, svarer politioverbetjenten, som heller ikke vil kommentere hvordan politiet nå etterforsker saken videre.

Ti pågrepet

I slutten av juni pågrep politiet ti personer fra Kvinesdal, Audnedal og Marnardal for heleri av hvitevarer. Personene, som alle er siktet for å ha kjøpt varene, er i alderen 20 til 45 år.

— Vi har noen delvise og noen hele tilståelser fra noen av dem. Men fortsatt gjenstår det en god del etterforskning, sier Øystein Grytten.

Fortsatt er en det meste av tyvegodset på avveie. Grytten anslår at ikke engang ti prosent av varene som er funnet.

— Resten er solgt i området. Men vi vet ikke hvor det befinner seg.

Ingen er foreløpig tiltalt i saken. Men totalt har altså politiet elleve siktede - og tallet kommer trolig til å stige. Noen av de siktede må påregne å få sakene sine opp for domstolen, mens andre, som har hatt mindre roller i helerisaken, kan slippe unna med bøter.