KRISTIANSAND: Rart, synes Øyvind Berg. Han er laboratorieleder i Agderlab, som ukentlig sjekker vann fra Vest-Agders vannkilder.

Men ikke i forhold til parasitter i drikkevann, som har skapt sykdom og overskrifter i Bergen og Oslo.

— Vi undersøker vann blant annet i forhold til koliforme bakterier og e-coliebakterier.

— Hvorfor ser dere ikke etter parasitter?

— Mattilsynet krever ikke det. Vi gjør bare det våre oppdragsgivere ber om, sier Øyvind Berg.

— Hva synes du om det?

— Det er jo litt rart.

Det synes ikke Jon Øverland, ansvarlig for tilsyn av drikkevann ved Mattilsynet i Vest-Agder.

KONTROLL.

— Det vil overraske dersom parasittforekomst i drikkevann av noe størrelse opptrer i vårt fylke, sier han til Fædrelandsvennen.

Øverland viser til bruk av clostridium persingens, et parameter som indikerer bakterier som kan være forvarsel for parasitt.

— De fleste vannverkene har enten kjemisk rensing som hindrer parasittutbrudd, de har grunnvann hvor parasitter ikke forekommer eller de renses med ultrafiolett stråling (UV) som tar knekken på eventuelle forekomster. Da gjenstår stort sett bare drikkevannskilden i Lyngdal, som har planer klare for UV-stråling. Jeg har for sikkerhets skyld bedt den kommunen om å ta en parasittkontroll, sier Jon Øverland.

Agderlab har bare én gang blitt bedt om å undersøke vann med tanke på parasitter. Forespørselen kom i fjor, fra Kristiansand kommune, og gjaldt Tronstadvann interkommunale vannverk.

Den gang fant laborantene verken giardia eller cryptosporidium.

SYKE.

Det var giardia-parasitten som slo ut 1522 bergensere for tre år siden og som tvang helsemyndighetene til å kreve koking av drikkevann i Oslo i forrige uke.

Kristiansand kommune har bestilt en ny parasittundersøkelse av drikkevann i uke 45 i år, altså om to uker.

— Neste år legger vi opp til to-tre undersøkelser med tanke på parasitt, sier Gunnar Vestøl, ansvarshavende for drikkevann i Kristiansand.

I denne kommunen gjøres ytterligere tiltak for å bedre drikkevannet.

Over nyttår skal UV-rensing tas i bruk ved Tronstadvann. Det betyr at ultrafiolett bestråling skal erstatte klorrensing. I 2009 skal også kommunens andre vannkilde, Rossevannet, UV-renses.

Ved Mattilsynet i Aust-Agder sier tilsynsingeniør Eli Thompson at de enkelte vannverk selv sjekker drikkevannskvaliteten.

— Dette gjøres blant annet ved bruk av parameter som kan indikere parasitter i vannet. Da skal utvidet prøve foretas.

Thompson sier at Mattilsynet tar stikkontroller, og at parasitter i små og harmløse forekomster ble oppdaget for noen år siden.