KRISTIANSAND: 52 mindre byggeplasser ble besøkt uten at det var varslet på forhånd. 87 virksomheter og 210 arbeidstagere ble kontrollert.

— En del grums

— Hovedinntrykket denne gangen var at det var en del grums, sier Ole Petter Saugen, kontrollsjef i skatteetaten i Vest-Agder, som aksjonene.

Resultatet var at ti personer eller virksomheter mistenkes for å ha drevet svart arbeid. Det ble også funnet tre indikasjoner på trygdemisbruk, og åtte andre tilfeller der det er mistanke om trygdemisbruk.

Mener utenlandske arbeidere har verre arbeidsforhold Det ble også avdekket 13 alvorlige brudd på arbeids- og sikkerhetsmessige forhold.

— Det er på arbeidsplasser der utlendinger er engasjert at det kanskje er størst problemer. Forholdene er ikke like gode der som der det er norske arbeidstakere, sier Saugen.

To personer som reiste sammen ble stanset i tollen på kaia i Kristiansand med til sammen nesten 100.000 kroner på seg. Det skal undersøkes nærmere hvor disse pengene kommer fra.

I tillegg ble det i tre tilfeller satt i gang tiltak for å få inn ubetalt merverdiavgift eller skattetrekk. I ett av tilfellene dreier det seg om cirka 50.000 kroner og i et annet cirka 100.000. I det tredje tilfellet er omfanget ikke kartlagt.

Regnet med at mange arbeidet svart Saugen er ikke overrasket at så mange som ti personer eller virksomheter mistenkes for å ha drevet svart.

— Vi hadde vel regnet med på forhånd at vi ville komme opp i minst det antallet, sier han.

Videre forteller kontrollsjefen at det langt fra var tilfeldig at det denne gangen var mindre virksomheter som ble kontrollert.

— Vi ønsket å danne oss et bilde av uregelmessighetene på små eller mindre byggeplasser. Sist gang gikk vi på større. Vi føler det utrolig viktig at vi besøker de mindre. Det skal ikke være mulig å beregne hvor vi kommer, sier Saugen.

De største problemene var knyttet til arbeidssteder der utlendinger var inne i bildet. Aksjonsgruppen hadde derfor med seg tolk.