LINDESNES: — Da kan jeg endelig få lov til å sykle til Vigeland, sier Victoria Fardal Kristoffersen.

Victoria gikk lei av å høre foreldre og besteforeldre klage på trafikken og ulykkene på E 39 et steinkast fra boligen. Hun syntes de voksne manglet initiativ for å få gjort noe med problemet. Derfor skrev hun like godt til veivesenet i juni med ønske om at farten ble redusert fra 80 til 60 km/t.

For en uke siden svarte veivesenet at arbeidet var satt i gang for å oppfylle ønsket hennes.

Glad unge bryr seg

«Vi er alltid glade når ungdommer som du og dine søsken tar opp ting som føles utrygge og farlige. Brevet ditt med forslag om lavere fartsgrense er sendt både til Lindesnes kommune og politiet. De er nemlig med å bestemme fartsgrensene på veiene, men pleier å være enig med oss», skrev overingeniør Rolf Benestad til Victoria. Han fortalte samtidig at veivesenet ble imponert over at hun brydde seg og sendte med gaver til både Victoria og søsknene hennes.

Rolf Benestad sier de nye fartsskiltene kan være oppe innen en måned. Han mener Fardalsletta ikke bør være et forbikjøringsted fordi veien er smal og trafikken stor. Benestad har beklaget av Victoria måtte vente fire måneder på svar.

Til pynt

— Jeg må alltid ha skyss når jeg skal på skolen, fritidsaktiviteter eller besøke venner, forteller Victoria Fardal Kristoffersen. Sykkelen får hun bare bruke et par steinkast ned til europaveien eller hvis foreldrene frakter den med til stedet hun skal. Det bor ingen venninner i husklynga på Fardal.

— Sykkelen står mest til pynt hjemme. Jeg har aldri syklet til Vigeland. Foreldrene mine hadde lovet at jeg kunne sykle på europaveien straks jeg fylte 13 år, men nå synes de trafikken er for stor til at de tør la meg få lov, sier Victoria. - Å gå langs europaveien er kanskje enda farligere enn å sykle, sier hun.

Kommer fort.

Når Victoria skal med skolebussen om morgenen, må hun krysse europaveien. Fram til i sommer hadde hun alltid følge med en voksen hjemmefra som påså at hun kom trygt over veien til busskuret. Nå er det hun som følger de yngre søsknene sine.

— Jeg kan bli stående lenge og vente på at veien blir klar. Bilene kommer så fort at jeg må snu meg til høyre og venstre flere ganger før jeg kan være trygg, sier Victoria.

Moren Janne Fardal Kristoffersen sier familien har valgt å bosette seg på Fardal med åpne øyne.

— Det var planlagt å bygge ny europavei da vi bygde bolig, men vi venter fortsatt, sier hun. Moren forteller hun ble overrasket da datteren på eget initiativ spurte om navn og adresse for å skrive til veisjefen.