KVINESDAL: — Jeg hadde aldri drømt om at mus kunne gjøre så store og kostbare skader på et veianlegg. I tillegg til flere hundre tusen kroner for å få reparert skadene, kommer et omfattende arbeid med å tette alle stedene der musene har tatt seg inn, opplyser Rune Kvinlaug, driftsleder for vedlikehold av E 39. DØDT SAMBAND.

Musene har gjort mest skade i de mange tekniske rommene i tilknytning til tunnelene på den nye veistrekningen. Verst har det gått ut over fiberkabler som er tynne og lette å gnage over.

— Musene har tatt seg inn på de utroligste steder. De har for eksempel gått langs rørgater. Noen steder må de ha krøpet flere hundre meter gjennom trange ganger, forteller Kvinlaug.

Seks ganger har nødsambandet i en av tunnelene ligget nede som en følge av musenes herjinger, og i Fedaheitunnelen sørget gnagerne i tillegg til å sette FM-sendingene med NRK P1 ut av drift.

Grillet.

Over 100 mus er funnet døde, etter at de ble stekt på de strømførende kobberskinnene inne i tekniske rom. Vedlikeholdsarbeideren som fant de grillede musene ble møtt av en illeluktende stank.

Kolo Veidekke, som har jobben med å vedlikeholde og drifte veianlegget, har engasjere et elektrikerfirma til å søke etter feil og bytte ut fiberkabler og andre ødelagte komponenter.

TETTER.

— Vi gjør nå alt vi kan for å prøve å stenge musene ute, og går over samtlige tekniske rom. Hver minste sprekk eller åpning der ledninger og rør kommer inn blir tettet med isolasjon og betong, sier driftsleder Rune Kvinlaug.

Kolo Veidekke har i tillegg leid inn et skadedyrfirma som har lagt ut gift på strategiske steder.