Muhammad Yunus ble annonsert som vinner av fredsprisen klokken 11 fredag formiddag. Han fikk den sammen med Grameen bank. Prisen ble tildelt for deres engasjement innenfor området mikrofinans, en låneordning for verdens fattigste. Strømmestiftelsen er Norges største aktør på mikrofinans og har samarbeidet tett med Yunus og Grameen Bank i over ti år.

— Det er utrolig gøy at fredsprisen tildeles Yunus og Grameen Bank. Vi har 170.000 lånetagere i 18 forskjellige land. Muhammad Yunus og Grameen Bank har vært en inspirasjonsskilde for oss og alle andre som driver med dette, sier konstituert generalsekretær Lars-Ivar Gjørv i Strømmestiftelsen til fvn.no.

Mikrofinans er en låneordning som gir verdens aller fattigste en mulighet til å få kapital til å realisere ideer. Les mer om Mikrofinans her.

— Vi hjelper mennesker som vanlige banker ikke vil røre, sier Gjørv.

— Det er over 1,2 milliarder mennesker i verden som lever under FNs fattigdomsgrense (1 $ per dag). Fredsprisen til Muhammad Yunus er først og fremst en pris til de fattige. Vi håper prisen bidrar til å sette et enda sterkere fokus på mikrofinans, slik at enda flere fattige får muligheten til å ta del i det, sier Gjørv.

Han mener den vestlige verden i for stor grad har drevet med en veldedighetskultur overfor verdens fattige.

— Det tror vi ikke på lenger. Mikrofinans stiller krav til de fattige. Det er ingen som gir dem gaver. Dermed beholder de en verdighet og en stolthet. Akkurat som oss hjemme i Norge må de selv ta ansvar for sitt eget liv. Men vi må selvfølgelig forstette med normal u-hjelp til syke og mennesker i krig- og katastrofeområder, sier Gjørv til fvn.no.