KRISTIANSAND: I fjor mistet 341 bilførere lappen etter råkjøring på Sørlandet, hittil i år har 588 bilførere mistet lappen for det samme forholdet. Ved utgangen av året vil UP på Sørlandet ha beslaglagt dobbelt så mange førerkort som i fjor, melder Agderposten.

UP-sjef Jon Steven Hasseldal har ikke noe klart svar på hvorfor antallet førerkortbeslag har økt så mye.

— Jeg kan ikke forklare denne voldsomme økningen, sier han til Agderposten.

Mer egoistisk kjøring

Han spekulerer i om at bedre økonomi gjør at folk føler at de lettere kan betale bøtene som blir gitt til dem. Det er et poeng Fylkessekretær i Vest-Agder Trygg Trafikk, Liv Skare Falkum, er enig med han i.

— Jeg husker jo at da det var oppgangstider på 80-tallet, så var det en økning av antall trafikkulykker. Det kan jo hende at en bedre økonomi gjør at folk kjører mer egoistisk, sier hun til fvn.no.

Prikkbelastningen ble innført for snart fire år siden, til nå har svært få nordmenn mistet lappen på grunn av dette. Falkum mener allikevel at prikkbelastningen gjør jobben sin.

— Vi i Trygg Trafikk er veldig positive til prikksystemet. Det folk er aller mest redd for er jo å miste lappen, sier hun.

Skal ta verstingene

Uansett må farten på sørlandsveiene ned. UP-sjefen tror han har virkemidlene for å nå målet.

— Vi må bli enda mer målrettet mot de såkalte verstingene i trafikken. Det gjør vi best ved å intensivere kontrollene der vi vet at det kjøres for fort, sier han til Agderposten.

Det er Trygg Trafikk enige i.

— Det er bra at politiet nå vil ta verstingene. Er politiet mye ute på veien og tar mange, vil det ha en forebyggende effekt, forteller Falkum.

Grenser for førerkortbeslag:

_30 sone: 56 km/t

40-sone: 66 km/t

50-sone: 76 km/t

60-sone: 86 km/t

70-sone: 106 km/t

80-sone: 116 km/t

90-sone: 126 km/t

100-sone: 136 km/t_