**Les også:

Hundre bilister tatt i Flekkerøytunnelen første helgen

Setter opp ny fotoboks på E 39**

KRISTIANSAND: Politiet og Statens vegvesen har som mål at samtlige fotobokser på Sørlandet skal bli digitale. I dag er det imidlertid bare fire av de 29 operative boksene som sender bildene direkte inn til veivesenet når fartssyndere knipses.

Nå mener politiet at omleggingen går for sent.

— Vi hadde forhåpninger om at fotoboksene skulle bygges om tidligere, men ser at prioriteringene er annerledes, sier ATK-ansvarlig ved Agder politidistrikt, politioverbetjent Magnar Heggernes, til fvn.no.

Den femte kommer

Det er Statens vegvesen som har ansvaret for å bytte ut de opprinnelige fotoboksene med digitale løsninger. Foreløpig har bare budsjettet holdt til å sette opp digitale fotobokser i Baneheitunnelen og Flekkerøytunnelen i Kristiansand. I tillegg blir fotoboksen i Lenebakken i Lyngdal, som trolig blir operativ rundt nyttår, digital.

Fotoboksene i Baneheitunnelen og Flekkerøytunnelen var digitale da de kom. Det betyr at ikke en eneste av de tradisjonelle boksene i landsdelen er bygd om hittil.

— Alle nye bokser blir digitale. Vi ønsker imidlertid å ha alle digitalisert. Kontrollmulighetene blir bedre med digitale fotobokser. Da kan vi også styre inn målinger på aktuelle tidsrom, sier Heggernes.

- Ekstra midler

Siden bildene blir sendt fra boksene i løpet av brøkdelen av et sekund, har fartssyndere færre sjanser til å slippe unna et blink. I de tradisjonelle kameraene blir filmen brukt opp, og dermed unngår mange bot selv om boksen reagerer på en fartsovertredelse.

— Det skulle blitt bevilget ekstra midler til digitale fotobokser, men vi bestemmer ikke hva Statens vegvesen skal bruke pengene på, sier Heggernes.

Etter det fvn.no kjenner til, jobber Statens vegvesen ut fra et mål om at alle fotoboksene på Agder skal være digitale i løpet av 2009. I budsjettet for neste år ligger det inne at flere fotobokser skal digitaliseres i region sør, men regionen består foruten Agder-fylkene av Telemark, Vestfold og Buskerud. I hele regionen finnes det i dag totalt 94 fotobokser.

Koster en halv million

  • Hver digitale fotoboks koster en halv million kroner. Det er begrenset hvor mange vi kan sette opp av budsjettmessige hensyn, medgir distriktssjef Johan Mjaaland i Statens vegvesen region sør overfor fvn.no.

Han vet foreløpig ikke hvor mange digitale fotobokser som kommer opp på Sørlandet i 2008. — Dette vurderes etter hvert. Vi jobber med å få flest mulig digitale. De er dyre i innkjøp, men vesentlig billigere i drift, sier Mjaaland.

Ikke på nye E 18

I tillegg til å bytte ut de eksisterende fotoboksene med digitalt utstyr, ønsker politiet nye fotobokser flere steder på Sørlandet. Tre riksveier rundt Arendal, samt E 39 over Kvinesheia, er aktuelle.

— Når nye E 18 mellom Kristiansand og Grimstad kommer, blir det mindre trafikk på den gamle. Det er stor sannsynlighet for at fotoboksene på gamle E 18 blir tatt ned, og vi håper å få omdisponert disse til de aktuelle stedene, sier politioverbetjent Heggernes, som ikke tror det vil bli satt opp fotobokser på nye E 18. — Det er heller tvilsomt, sier han.