KRISTIANSAND: Behandlere ved en psykiatrisk avdeling ved Sørlandet Sykehus var i fortrolighet kjent med kvinnens seksuelle forhold til en psykiatriske overlege ved samme klinikk.

Les også: Lege hadde sex med psykiatrisk pasient

Med ett ble forholdet gjort til tema under gruppeterapi, uten kvinnens samtykke.

Detaljene om forholdet bidro til å identifisere kvinnens sexpartner som overlege ved samme klinikk, og detaljnivået var så privat og pikant at Helsetilsynet ønsket å granske saken.

— Dette er et klart brudd på taushetsplikten. Det avspeiler også en praksis for gruppeterapi som vi mener har tatt en uheldig dreining, sier fylkeslege Kristian Hagestad ved Helsetilsynet i Vest-Agder.

— Vi tar kritikken alvorlig, og vil følge opp Helsetilsynets konklusjon, sier klinikksjef ved Klinikk for psykiatri og avhengighetsbehandling, Anders Wahlstedt, til fvn.no.

- En belastning

Overlegen har forklart at han avsluttet det seksuelle forholdet til kvinnen da han forsto hun var psykatrisk pasient. Helsetilsynet noterte seg at det var avvik i forklaringene til kvinnen og overlegen. Legen beholdt likevel jobben sin.

- Dette har vært en stor personlig belastning for meg, sier kvinnen i 20-årene til fvn.no.

Utover det ønsker hun ikke å kommentere saksforholdene.

Kvinnen avsluttet behandlingen etter den omtalte terapitimen, og er også i dialog med sykehuset i forbindelse med Helsetilsynets granskning.

Det var nemlig da Helsetilsynet gransket om overlegen kunne klandres for å ha hatt sex med en pasient, at fylkeslegen fant grunn til å opprette en ny tilsynssak:

— Måten terapeutene og sykehuset gikk god for gjeldende praksis på, ga oss grunn til å undersøke forholdene nøyere, sier Hagestad.

Tilsynssaker

Det var i fjor sommer at fvn.no kunne fortelle at en psykiatrisk overlege ved Sørlandet sykehus hadde innledet et seksuelt forhold til en kvinne i 20-årene som gikk til behandling ved samme klinikk.

Dermed opprettet Helsetilsynet en tilsynssak mot sykehuset og legen, og undersøkte om overlegen har gjort seg skyldig i brudd på sine forpliktelser etter helselovgivningen.

Saken endte med at legen beholdt jobben sin, etter å ha bedyret at han ikke kjente til kvinnens pasientstatus før en stund ut i forholdet.

I mellomtiden hadde den kvinnelige pasienten i 20-årene valgt å fortelle om deler av sitt seksuelle forhold i gruppeterapi.

Fra før hadde gruppen mottatt sensitiv informasjon om kvinnens sexliv, men uten at hun hadde identifisert sexpartneren, noe hun heller aldri hadde hatt ønske om.

Det kom som et sjokk for henne at behandlerne valgte å gå i grove detaljer under terapitimen, der en håndfull andre pasienter fikk fritt innsyn i hennes hemmelige sexforhold til overlegen.

Dermed ble tilsynssak nummer to opprettet, og sykehuset måtte tåle en ny granskning.

Svært privat

" Tilleggsinformasjonen som ble gitt i terapitimen førte til at de andre pasientene i gruppen fikk en vesentlig større innsikt i en svært privat del av pasientens liv enn de hadde før denne timen ," heter det blant annet i Helsetilsynets vurdering.

Under den gjeldende terapitimen, der flere pasienter var tilstede, ble også kvinnens sexpartner langt på vei identifisert som psykiatrisk overlege ved samme sykehus.

Helsetilsynet har nå konkludert med at Sørlandet sykehus har brutt taushetsplikten i henhold til helsepersonelloven.

— Dette har vært en øyeåpner for oss, og vi forventer at sykehuset foretar en klar gjennomgang av sin praksis når det gjelder gruppeterapi.

— Alle temaer må være avklart med pasienten, sier Hagestad.

Fvn.no følger saken