KRISTIANSAND: Skjævesland tapte saken fullstendig i Kristiansand tingrett i oktober i fjor. I Agder lagmannsrett gikk hun på et nytt nederlag.

Den 51 år gamle kvinnen saksøkte Kristiansand kommune for drøye 2,2 millioner kroner fordi hun mener at hun er blitt ufør etter støy fra ballbingen i nærheten av boligen hennes på Fagerholt. I stedet for erstatning, dømte lagmannsretten henne til å betale saksomkostninger på 70.450 kroner.

— Hun tapte igjen, og er veldig nedfor på grunn av dette, sier 51-åringens advokat, Pål Eide, til fvn.no.

Søvnvansker

Det er foreløpig uklart om hun vil anke dommen til Høyesterett.

— Det er det alt for tidlig å si noe om nå, sier Eide.

Ballbingen, som ligger om lag 70 meter fra Skjæveslands bolig, ble åpnet oktober 2001. Allerede måneden etter, merket hun støyen. Det var særlig spark på ballen, treff i veggene i ballbingen og roping som skapte problemer for kvinnen. Fjellet slynget lyd mot huset som ligger noe høyere enn selve banen. Dette har ført til at hun fikk hodepine, søvnvansker, kroppsverk, konsentrasjonsproblemer og overfølsomhet for lyd.

I november 2003 ble Skjævesland sykemeldt og senere hundre prosent uføretrygdet.

Tatt ned

Miljørettet helsevern i kommunen målte støyen fra ballbingen til 75-85 decibel. Til sammenligning er grensen for trafikkstøy 55 decibel. Det ble forsøkt å gjøre endringer på ballbingen for å dempe støyen, noe som bare delvis lyktes. 22. august 2003 ble Fagerholt skole pålagt å flytte bingen. I november 2004 ble veggene i ballbingen tatt ned, og i april 2005 var bingen tatt ned.

Skjævesland har i retten klart presisert at hun ikke hadde noen innsigelser mot bruken av anlegget som hun i utgangspunktet var forutsatt ved bingens etablering, nemlig at den skulle brukes av barn og unge i nærområdet i skoletiden og i vanlig leketid for barn. Ballbingen har imidlertid tiltrukket seg brukere fra et mye større område, inkludert mange voksne, over en større del av døgnet, heter det i dommen.

- Ikke tilstrekkelig bevist

Lagmannsretten legger til grunn at støyen som Skjævesland er blitt utsatt for, tidvis har vært utenfor det som er rimelig. Dette gjelder spesielt når støyen fra ballspillet har berørt nattesøvnen.

«Det er imidlertid ikke blitt ført tilstrekkelige beviser som sannsynliggjør at dette har vært hyppig forekommende», heter det i dommen.

Retten bemerker for øvrig at den demping av støyen som faktisk er blitt oppnådd ved de tiltak som er iverksatt, ikke gir grunnlag for å hevde at støyen har vært unødvendig. Dette fordi tiltakene samtidig har ført til at bingens opprinnelige bruksfunksjonalitet og motstandsdyktighet mot hærverk er blitt redusert, skriver Agder lagmannsrett.

Skjævesland er den eneste av naboene som har klaget på ballbingestøyen.