OSLO: Utvalget ble satt ned i juli 2004 og hadde som mandat å utrede styrking av fornærmedes og pårørendes rettigheter i straffesaker.

Utvalget har konkludert stort sett enstemmig, med at en vesentlig styrking av ofrenes stilling i straffesaker må til.

– Skal jeg trekke fram noe, så er det to ting, det ene er at de fornærmede synes de har fått for lite informasjon og for sein informasjon. Det andre er at de ikke alltid synes de blir tatt på alvor, sa utvalgets leder, førstestatsadvokat Knut H. Kallerud, da utredningen ble lagt fram mandag.

En god del ofre opplever møtet med rettsvesenet som utilfredsstillende og som en ytterligere belastning i tillegg til det overgrepet de allerede er blitt utsatt for. Dette skyldes først og fremst at ofre i straffesaker har status som vitner og dermed verken har rett til aktiv deltakelse i saken eller rett til informasjon.

Justisminister Knut Storberget lovte på sin side at utredningen, som nå skal ut på høring, blir politikernes sommerlektyre i månedene som kommer.

– Denne utredningen skal ikke støve ned i en skuff, den skal bli et aktivt dokument som vi skal jobbe videre med, sa Storberget.