OSLO: Streikefaren truer igjen luftrommet over Norge. Før påske var det de kabinansatte i SAS Braathens, nå står flygelederne for tur.

– Jeg kan bekrefte at vi har brutt forhandlingene, opplyser leder Rolf Skrede i Norsk Flygelederforening til NTB.

Uten framdrift

Bakgrunnen for bruddet, som kom etter at partene allerede hadde forhandlet godt på overtid, er ifølge Skrede blant annet mangelen på framdrift i forbindelse med den prekære bemanningskrisen blant norske flygeledere.

– Dette er et forferdelig komplisert regnestykke som skal gå opp, der lønn ikke er det største stridstemaet. Her gjelder det å finne fram til forsvarlige arbeidsordninger og konkrete rekrutteringstiltak for å bedre den akutte bemanningssituasjonen blant flygelederne. Vi føler at framdriften har vært altfor lav, sier Rolf Skrede til NTB.

Arbeidskonflikten vil nå bli sendt videre til Riksmeklingsmannen. Fra den blir mottatt på Riksmeklingsmannens kontor, vil det etter vanlig praksis gå 16 dager før meklingen tar til.

Dårlig timing

Tidspunktet for utnevnelsen av Sverre Quale som ny administrerende direktør i Avinor kun få uker før forhandlingene skulle ta til, var ikke ideelt, mener Skrede videre.

– Det er selvfølgelig ikke fordelaktig for Quale å få dette over seg før han har rukket å bli varm i trøya, sier Skrede.

Han sier at Avinor med Quale i spissen har anerkjent rekrutteringsproblemene flygelederyrket står overfor i Norge.

– Men én ting er å erkjenne problemet, noe helt annet er å fremme tiltak for å løse det. Vi er overrasket over at ikke Avinor stilte bedre forberedt til forhandlingene, sier Skrede.

Møtes mandag

Avinors styreleder Anders Talleraas har invitert ledelsen i flygelederforeningen til nye samtaler mandag, noe de har takket ja til.

– Verken jeg selv eller administrerende direktør hadde anledning til å møte til samtaler fredag, slik Norsk Flygelederforening krevde. Derfor er de invitert til nye samtaler mandag, sier Talleraas til NTB.

Talleraas vil ikke gå inn i en argumentasjon med motparten i mediene.

– Jeg nøyer meg med å konstatere at det er brudd mellom partene. Det tar vi til etterretning, og så får tiden vise hva som skjer videre, sier Anders Talleraas.