ARENDAL: Sjåføren ble i Aust-Agder tingrett i dag dømt til fengsel i 75 dager, samt å betale de etterlatte 150.000 kroner i erstatning. I tillegg mister han førerkortet i tre år.

Ulykken skjedde på Myra i Arendal 6. juni i fjor. Gutten kom syklende på en gang— og sykkelsti, uten at betongbilsjåføren så ham.

Døde momentant

Sjåføren kjørte ut fra et anleggsområde, og måtte kjøre over sykkelstien for å komme ut på Myraveien. Han hadde vikeplikt for all trafikk både på sykkelstien og på riksveien. Da 41-åringen var i ferd med å kjøre ut på Myraveien, kom tiåringen i klem under betongbilen. Gutten døde momentant.

Ifølge dommen fra Aust-Agder tingrett kom gutten syklende fra betongbilsjåførens høyre side. Fra stedet hvor anleggsveien krysser sykkelstien, er det fri sikt på om lag 65 meter i den retning tiåringen kom fra.

I retten forklarte et vitne som kom kjørende på riksveien at han så tiåringen stå ved betongbilens høyre side like før ulykken. Den 41 år gamle betongbilsjåføren så imidlertid verken at gutten stod ved betongbilen, eller at han ble påkjørt. Han forklarte i retten at han merket en bevegelse i bilen idet han kjørte ut på Myraveien.

Da han kikket i speilet på høyre side, så han en sykkel som kom ut ved bakhjulene, og stoppet bilen.

- Sjekket speilene

Aust-Agder tingrett mener 41-åringen handlet grovt uaktsomt da han kjørte over sykkelstien og ut på riksveien. Flertallet legger til grunn at mannen «ikke forvisset seg om at det ikke var personer i det feltet som oppstod ved at bakre hjulpar kom mer ut til høyre enn de fremre svinghjulene idet han svingte ut på Myraveien». Det var i dette feltet tiåringen befant seg, ifølge dommen.

Sjåføren har forklart at han så ut av vinduet til høyre og til venstre, reiste seg i setet for å se bedre, og sjekket speilene. Dette har ikke flertallet i tingretten festet lit til.

Retten mener dessuten at mannen kunne ha tilkalt hjelp fra andre som jobbet i anleggsområdet dersom han ikke selv kunne se om han hadde fri kjørebane.

«Tiltalte visste at han hadde blindsone fra sin posisjon i bilen. Noe av det første han snakket om til politiet da de kom til åstedet var at NN må ha oppholdt seg i blindsonen», heter det i dommen.

Fikk lappen tilbake

Ved å kjøre ut på veien uten å forsikre seg om at det var klar bane, mener tingretten at mannen brøt et av de grunnleggende kravene til sjåfører.

«Dette kravet skjerpes for yrkessjåfører som kjører tunge biler, hensett til den økte risiko for alvorlige skader som slike kjøretøy medfører», skriver retten.

41-åringens førerkort ble beslaglagt av politiet umiddelbart etter ulykken. Etter kjennelse i Aust-Agder tingrett fikk han imidlertid lappen tilbake i juli i fjor. Nå mister han den igjen for tre år.

«Tiltalte vil som yrkessjåfør bli hardt rammet ved å tape retten til å føre motorvogn. Det er imidlertid klart presisert i rettspraksis at yrkessjåfører ikke skal nyte godt av kortere tapstid enn andre som ikke er avhengige av bilen til daglig», skriver tingretten.

Sjåførens forsvarer la ned påstand om at hans klient ikke skulle miste førerkortet, men ble ikke hørt.

Fengselsstraffen ble noe mildere enn aktors påstand om fengsel i 90 dager.

(Foto: Ernest Boswarva)