Bygland: — Jeg er redd for hva som kan skje med kattene mine. Da jeg fikk høre om innsamlingen kjøpte jeg halsbånd med en gang, men kattene river dem ofte av seg på natten, sier en lokal katteeier som ønsker å være anonym.

Fredag 13. oktober ble aksjonen startet av kommunelegen i Bygland. En plakat utenfor Coop Marked på Byglandsfjord sentrum varslet katteeiere om å sette halsbånd på kattene sine.

— Jeg reagerer på hvordan dette ble kunngjort. Jeg handler ikke på den butikken, og fikk derfor høre om det via andre. Informasjonen burde vært bedre, sier katteeieren.

Nødvendig. Kommunelegen i Bygland, Vidar Toreid, forteller at aksjonen både er lovlig og nødvendig.

— Det har blitt stadig flere villkatter på Byglandsfjord. For å bli kvitt problemet har vi derfor gjennomført denne innsamlingen.

Vidar Toreid forteller at kattene har blitt fanget i feller, for så å ha blitt avlivet. Hvordan avlivingen har foregått ønsker han ikke å kommentere, men sier metoden er både human og smertefri for katten.

— Innsamlingen og avlivingen har blitt gjennomført av voksne, ansvarlige personer fra Byglandsfjord. Selv har jeg vært til stede én eller to ganger i uken for å forsikre meg om at ingen huskatter blir avlivet.

Kommunelegen anser innsamlingen som avsluttet. Til sammen har mellom 10 og 15 villkatter blitt avlivet.

— Noen få villkatter er fortsatt i live. Det er fordi innbyggere ønsker å ta vare på dem. De skal fortsatt være utendørs, men blir sterilisert. Vi ønsker ikke å gjenta dette om to eller tre år, sier Toreid.

— Helt greit. Reaksjonene blant innbyggere på Byglandsfjord er blandede. Flere bekrefter at villkattene har vært et problem på det lille tettstedet.

— For meg er dette helt greit. Det har vært altfor mange villkatter her, og flere innbyggere har vært plaget av dem. Blant annet har det blitt klaget på mye lort i hagene, sier Irene Bjørland.

I tillegg til kommunelegen, er plakaten underskrevet av Aust-Agder dyrevernnemnd og Distriktsveterinæren i Setesdal. Det overrasker sistnevnte.

— Distriktsveterinæren i Setesdal finnes ikke lenger. De oppgavene har nå Mattilsynet overtatt, sier Olav Ropstad, seniorinspektør i Mattilsynet og tidligere distriktsveterinær.

Han er overrasket over at tilsynet ikke er informert om innsamlingen.

— Det er kommunelegen som har ansvaret for å gjennomføre slike tiltak, men vi burde vært underrettet.

Tekst: Pål Kaalaas

paal.kaalaas@fvn.no - 38 11 32 19