Søgne Dykkerklubb har mellom 30–40 aktive medlemmer, og Steinar Monsen sier at flere nå ikke lenger melder inn interessante funn på sjøbunnen. Her er han, Karl Klungland og Oddvar Larsen i Høllen like før de skal ut på et dykk. Foto: Henrik Ihme

— Vi har oppdaget at dere har lagt ut en rekke av våre funn på kulturminnesok.no, uten at vi som finnere er blitt involvert eller i det minste informert, skriver medlem Steinar Monsen i et brev til Riksantikvaren.

Brevet oser av frustrasjon.

Styret i dykkerklubben reagerer på at kulturminnefunn og andre sjøfunn de har rapportert inn til Riksantikvaren blir lagt ut på etatens digitale oversiktskart, og at funnene dermed blir lett tilgjengelige for vrakplyndrere som tar med seg gjenstander hjem, og ikke bryr seg om kulturminneloven.

Gavepakke

Han viser for eksempel til en dansk vrakplyndrer som omtaler nettstedet til Riksantikvaren som en gavepakke.

— Dette har medført at medlemmene våre føler seg støtt og ikke ønsker å rapportere inn nye funn, sier Monsen, og lister opp at medlemmer har funnet tre seilskuter, en gammel kanon på 1,80 meter, en stor kobberlanterne for parafin og to ankere med kjettinger som går ned mot dypt vann det siste året.

Dette er funn som man etter loven skal melde fra om, men som medlemmene ikke har gjort.

Søgne Dykkerklubb har mellom 30–40 aktive medlemmer, og Steinar Monsen sier at flere nå ikke lenger melder inn interessante funn på sjøbunnen. Her er han, Karl Klungland og Oddvar Larsen i Høllen like før de skal ut på et dykk. Foto: Henrik Ihme

— Dersom det blir gjort funn etter seilskuter, så blir det vår hemmelighet, og da blir det ikke gjort undersøkelser, sier Monsen, som medgår at det meste dykkerne finner er uinteressant for Riksantikvaren.- Men innimellom gjør vi interessante funn, men som bare blir liggende. Hvis ikke blir det et offentlig bytte. Og myndighetene gjør uansett ikke gjør noe med funnene, sier Monsen.

Og legger til at Norsk maritimt museum, som forvalter sjøfunnene for riksantikvaren, dessverre har for lite midler til å følge opp funn som blir rapportert inn.

Til Riksantikvaren skriver han at klubben gjennom mange år har registrert sjøfunn, som både omfattes av kulturminneloven og som ikke gjør det, og jobber for å skape gode holdninger til kulturminnevern under vann.

— Vi har mange skipsvrak vi gjerne kunne tenkt oss å undersøke nærmere, både med tanke på gjenstander og edelmetaller. Effektive metallsøkere som sorterer ut edelmetall under vann har de siste årene gjort dette enda mer aktuelt, heter det i brevet fra Monsen.

Følger ikke loven

Men ikke alle dykkere følger loven for kulturminner, og plukker med seg det de finner. Monsen mener at plyndringen som foregår i skjærgården er høyst reell. Monsen anslår at dykkerne har registrert inn 60 funn, hvor rundt 30 funn er registret på nettsiden,

— Ny Hellesund har nesten har blitt rensket for keramikk, og nyere vrak som f.eks. «Jan Hubert» - som ble funnet for tre år siden - plyndres systematisk for porselen og personlige effekter på dybder ned mot 70 meter, skriver han i brevet.

— Nylig var det også et anker vest for Songvår som forsvant, sier han.

Styret i dykkerklubben ønsker nå at de kan melde inn sjøfunn, men at posisjonen ikke offentliggjøres. Et forslag er at funnene blir presentert som antall pr. område, med omtale av hvert funn uten at posisjon vises eksakt.

— Men vi ser samtidig at Norsk Maritimt Museum har lite midler til å foreta undersøkelser, sier han.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Riksantikvarens informasjonsavdeling gjennom helga, men har ikke fått svar på dykkerklubbens problemstilling.