— Folk her oppe er veldig hyggelige og har møtt meg på en veldig fin måte. Jeg er veldig rørt og takknemlig for all den støtten jeg har fått fra folk her oppe, og alle de hyggelige menneskene jeg har møtt hittil på mitt besøk her, sier Einar Gelius til Fædrelandsvennen.

I helga møter Gelius folk i Ibestad, en kommune i Sør-Troms på 1400 innbyggere. Det var der Gelius, som den eneste etter tredje gangs utlysning, søkte på jobben som sogneprest. Bispedømmet i Nord-Hålogaland ansetter prester i bispedømmet, men de ønsket ikke å ansette Gelius. Rådet mente at Gelius, på grunn av sin historikk som prest i Vålerenga menighet i Oslo, ikke ville passe inn på en plass som Ibestad.

Dette fikk mange til å reagere. Det ble satt i gang en pengeaksjon. Målet var å skaffe så mye penger at det kirkelige fellesrådet i Ibestad kunne tilby Gelius et halvt års vikariat i en annen prestestilling i kommunen. Ifølge kirkeverge Frank Steinsvik har Fellesrådet nå fått inn 700.000 kroner fra 300 mennesker som ønsker å gi Einar Gelius en stilling som prest i kommunen.

Gelius legger ikke skjul på at responsen har rørt han.

På spørsmål om hva som vil skje fremover, var Gelius fredag kveld taus.

"Signingsferd"

Fredag kom Gelius til Harstad. Senere skal han reise videre til Ibestad, hvor han er blitt invitert for å holde foredrag om folkekirken for Harstad kirkeforum søndag kveld.

Kirkeverge Frank Steinsvik har hatt mye å gjøre med innsamlingen av pengene. Han er også vert for Gelius gjennom helgen. Han forteller til Fædrelandsvennen at han ikke er sikker på om besøket fra Gelius utelukkende er en gest for å vise takknemlighet, eller en saumfaring for å bedre kunne vurdere om han skal takke ja til stillingen Ibestad nå vil være i stand til å tilby.

Uten prest på dødsleiet

Steinsvik mener innsamlingen og oppmerksomheten den har fått, er ekstraordinær.

— Vi er fortvilet over ikke å ha en prest i vår kommune. I mange tilfeller ringer de fra gamlehjemmet og spør om vi kan sende en prest til en person som ligger for døden. Det eneste vi kan gjøre da, er å sende en prest fra Harstad, og da kommer ikke vedkommende frem før etter to dager. Da er det ofte for sent.

— I noen tilfeller må vi rett og slett si at vi ikke har anledning til å sende noen prest, bare et medmenneske. For troende, døende mennesker kan det være en stor påkjenning ikke å kunne snakke med en prest og ha en siste nattverd. Innsamlingen sier mye om hvor stort ønske om en prest her i kommunen egentlig er. Og det sier mye om at Ibestad ønsker Gelius hjertelig velkommen.

— Det ville være naivt å tro at den overveldende responsen ikke har noe som helst å gjøre med kjendisfaktoren i det hele, men jeg tror også at dette er et oppriktig ønske fra folk om at Ibestad skal ha en prest som er tilgjengelig for folk, sier Steinsvik.