Utdanningsforbundets fylkesleder i Rogaland, sier at hun tror streiken kan bli langvarig. Foto: Sigurdsøn, Bjørn/NTB scanpix

73 % av medlemmene i Utdanningsforbundet har stemt nei til forslaget fra KS om ny tariffavtale med lærerne. Avtalen sier at lærerne skal ha en tilstedeværelse på skolen i 7,5 time hver dag.

— Forslaget er en trussel mot lærervirkets egenart. Det er hardtarbeidende, flinke lærere som opplever at tilliten til yrket er truet, sier Åse Løvdal, fylkesleder i Utdanningsforbundet Vest-Agder.

Fylkeslederen mener forslaget er å vise misstillitt til lærere.

Vil ikke si hvilke skoler som berøres

I Bergen tas 33 medlemmer ved Rothaugen skole ut i streik fra 1. juli. I Vest-Agder er det ikke offentliggjort hvilke skoler som blir berørt. Men streiken betyr at tusenvis av elever møter stengte dører etter sommerferien.

— Foreløpig ønsker vi ikke å si noe om hvilke skoler som blir berørt, men vi går selvsagt ut med den informasjonen i god tid før skolestart, sier Løvdal.

Når streiken er et faktum opphører all kontakt mellom tillitsvalgte og arbeidsgiver.

— Ja, og vi har også opptrappingsplanen klar. Det går mot at flere skoler kommer til å holde stengt, sier Løvdal.

Kan bli omfattende

Utdanningsforbundet organiserer flest lærere, 93 000 totalt. Et klart flertall av Utdanningsforbundets medlemmer har altså stemt nei til avtalen som Utdanningsforbundet og KS forhandlet seg frem til i mai. Titusener av lærere kan tas ut i streik.

Tirsdag kom beskjeden om at Norsk Lektorlag har stemt nei til den samme avtalen som Utdanningsforbundet har tatt stilling til.

- Vi har ikke hørt noe

— Vi følger med på saken i media, men har ikke fått noen direkte beskjed, og vet ikke om lærere ved vår skole tas ut i streik, sier rektor ved Strømme skole, Stig Tvedt.

Rektoren forklarer at det er personalavdelingen i Kristiansand kommune som holder skolene i kommunen oppdatert.

Heller ikke ved Lovisenlund skole vet de noe mer.

— Nei, vi vet ikke hvordan streiken eventuelt påvirker oss, men skal ha en samling i forbindelse med dette torsdag morgen, sier Stig Atter, inspektør ved Lovisenlund skole.

Konsekvenser først ved skolestart

Det er skoleferie og derfor er det ventet at man først vil merke konsekvensene av streiken i august, dersom man ikke kommer til enighet innen den tid.

En skole i Bergen tas ut i streik umiddelbart, men streiken trappes opp ved skolestart i august.

Utdanningsforbundets fylkesleder i Rogaland, sier at hun trorstreiken kan bli langvarig.

– Danmark hadde en konflikt gående i nesten ett år, jeg håper inderlig vi ikke kommer i en slik situasjon, sier Gunn Reidun Tednes-Aasreød til NRK.