At folk blir 100 år er ingen sensasjon lenger, men at de fortsatt bor hjemme er mer sjeldent. Likevel, omsorgsbolig er ikke noe tema.

— Langt ifra, jeg har det bra her, sier Eli Roll-Hansen, snart 100 år.

Hun bor i en av lavblokkene på Slettheia, i fjerde etasje uten heis. Her har hun bodd siden 1977 da hun og ektemannen Jens flyttet tilbake til Sørlandet som pensjonister.

Grimstad-jente

Å gå i trapper kan vær tungt for noen og hver. Spesielt hvis du bor i fjerde etasje. Et par ganger i uka må Eli Roll-Hansen (99) opp og ned disse trappene. Det synes hun er fim trim. Foto: Inger M. Witteveen

Jubilanten er født i barndomshjemmet under Kirkeheia i Grimstad, mens kirkeklokkene ringte en søndag.Det var bare to andre jenter i hennes klasse da hun tok artium i Arendal i 1933. Interessen for hagestell førte henne til et frøkontrollkurs i Stockholm. En dag hun var i teateret fikk hun øye på en liten dame blant publikum. Det var Selma Lagerlöf. Ved Norges landbrukshøgskole på Ås assisterte hun som prøvekontrollør. Senere ble det seks år som blomsterdekoratør i en blomsterbutikk i Oslo, med Nordahl Grieg som hyppig kunde. Meningen var at Grimstad-jenta skulle overta forretningen. Hun gikk på Treider Handelsskole, men istedet ble det ekteskap og flytting til Stjørdal. Mannen, som var utdannet hagebrukskandidat fra Ås, ble sjef for en forsøksgård i hagebruk. De ble værende i over 30 år.

Danseløve

Dansen har vært viktig for den kommende hundreåringen helt fra sveivegrammofonens tid. Vals, swing, foxtrot og tango.

— Jeg er veldig glad i å danse. Jeg er flink også, ler damen som i tenårene var på ball både i speilsalen og på låven på Nørholmen. Hun var venninne med Knut og Marie Hamsuns døtre, Ellinor og Cecilia. Det var litt "rart" å møte den verdensberømte forfatteren, minnes hun. Hukommelsen er det ikke noe å si på. Hele livet har Eli vært opptatt av å lære, og hun var ivrig deltaker på mang en studiesirkel. Hun har også holdt seg i form med sykling, fotturer i skog og fjell og utallige soppturer.

Det maritime miljø har også betyd mye for jubilanten med Jørgensen som pikenavn. Hennes far drev Jørgensens Rederi A/S og var medeier i Jørgensen & Vik i Grimstad. I 1933 fikk hun sågar en dampbåt oppkalt etter seg.

Positiv

"Jeg liker livet" er Eli Roll-Hansens motto. Hun synes mange i dag er altfor kritiske og misfornøyde.

Kjerrheia sone er innom fire ganger om dagen. En hjemmehjelp sørger for matinnkjøp. Hver tirsdag og torsdag er hun på dagsenteret på Ternevig. Så om det ikke blir så mange spaserturer lenger, må hun i hvert fall opp og ned trappene disse dagene.

— Det går utmerket. Det er bare å ta tida til hjelp.