Arly Erkleiv, beboer og styreleder i Venneslamoen borettslag, sier at beboerne i Torsbyvegen 3C ikke føler seg trygge. Branntekniske rapporter har avslørt alvorlige feil og mangler, som øker risikoen ved brann. Foto: Henrik Ihme

— Det er avdekket så mange feil og mangler at hele bygningen er en brannfelle. Vi frykter for sikkerheten, sier Arly Erkleiv, styreleder i Venneslamoen borettslag, til Fædrelandsvennen.

— Det er stort sett eldre som bor her, og det er så mange graverende feil. Hadde noen dødd i en brann her så hadde det blitt kriminalsak, slår han fast.

Manglet branntetting

Borettslaget forsto at noe var galt først i 2012, da matlukt passerte gjennom etasjene. Da de startet å undersøke, kom sjokket.

— Vi fant ut at det manglet branntetting mellom 2. 3. og 4. etasje, og kontaktet ekspertfirmaer for å undersøke videre, sier Erkleiv.

Firmaet Brannkonsult Sør fant blant annet at utbygger ikke hadde tatt hensyn til prosjekterte krav til brannsikkerhet, som branntetting mellom etasjene. Dette skal hindre at en eventuell brann lett sprer seg oppover.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook!

— Første gang vi var der i fjor ble det avdekket alvorlige forhold, som at det manglet branntetting mellom etasjene, bekrefter daglig leder i konsulentfirmaet, Helge Bjerland.

Flere steder var det hull og åpninger, hvor det skal være helt tett. Prosjekteringen av bygget skal ha vært helt i orden, men utførelsen var åpenbart mangelfull.

risikoen er større for at bygningen kollapser

I rapporten går fargen rød igjen, som er kode for «uakseptabel risiko».

— At det ikke var branntett var graverende, og hadde det vært brann i en leilighet da så hadde den spredd seg lettere, sier Bjerland, og fortsetter:

— Røyk fra korridoren skal ikke sige inn i rømningsveien i trappeoppgangen, men en vifte som skal holde røyken ut var feilkoblet, og hadde ingen effekt. Det kunne vært svært alvorlig ved en brann.

Delvis fikset

Etter at underentreprenører tok jobben, er hullene mellom etasjene nå tettet. Men Bjerland er fortsatt kritisk, spesielt i førsteetasjen, som huser bank og butikker.

Torsbyvegen 3C har banken Nordea og butikker i førsteetasjen, mens de tre etasjene over huser hovedsakelig eldre beboere. Boligblokka ligger midt i Vennesla sentrum. Foto: Henrik Ihme

— Starter det å brenne der, så får ikke beboerne over beskjed før de lukter røyken, for alarmsystemet er ikke koblet opp.Han sier også at det fortsatt gjenstår branntetting mellom førsteetasjen og andreetasjen.

— Her er det skjulte hulrom som gjør spredning lettere, sier han.

— Dessuten ser det ut som det mangler bærekonstruksjoner. Ved en brann kan det være svært alvorlig, ettersom risikoen er større for at bygningen kollapser.

Bekymret

I brev til kommunen beskriver Arly Erkleiv sin bekymring for beboerne og brukerne i boligblokka, og ønsker at Vennesla kommune, som har godkjent bygget, tar ansvar ved å trekke godkjenningen av ferdigattesten fra 2009. — Vi tør ikke sitte med ansvaret her. Kommunen må svare klart ja eller nei på om det er greit å bo her, og de burde legge press på gårdeier av førsteetasjen til å fikse opp sin del.

Arly Erkleiv, beboer og styreleder i Venneslamoen borettslag, sier at beboerne i Torsbyvegen 3C ikke føler seg trygge. Branntekniske rapporter har avslørt alvorlige feil og mangler, som øker risikoen ved brann. Foto: Henrik Ihme

Han mener også at de tidligere eierne av hovedentreprenøren Bygg 4, som ikke lenger eksisterer, står ansvarlige.Advokatfirmaet Tofte har tidligere avslått dette. Bakgrunnen er at firmaet gikk konkurs i 2010, og krav ikke lenger kan rettes mot selskapet.

— Har dere ikke et ansvar selv også her, Erkleiv?

— Ingen av beboerne her har evne til å finne slike skjulte feil og mangler. Vi forholder oss til prospektet som sier at alt er godkjent. Men kommunen burde visst bedre, sier han.

Skal befare på nytt

Vennesla kommune vurderer nå å trekke ferdigattesten til bygningen.

— Vi vurderer det. Da må det gis midlertidig brukstillatelse til vi får ordnet opp, eller kommer fram til at ingen kan bo der. Men jeg håper ikke det skjer, sier saksbehandler Leif Robert Sakariassen.

— Folk i kommunen skal bo trygt og sikkert, og vi skal snart på befaring for å få klarlagt hva som gjenstår av konkrete tiltak, sier han.

Sakariassen skriver til borettslaget at «det foreligger mange forhold som har uakseptabel risiko både for personsikkerhet og bygget som sådan. I forhold til lover og forskrifter er det enda flere forhold som er uakseptable».

det er utførelsen som har vært mangelfull - for å si det mildt

— Hvem skal dekke for feilene?

— I alle fall ikke kommunen. Om det blir eierne eller de tidligere utbyggerne må vi ha juridisk bistand for å se på.

— Burde kommunen ha gjort en grundigere jobb?

— Vi ga godkjenning på bakgrunnen av innleverte dokumenter. Prosjekteringen var fornuftig, det er utførelsen som har vært mangelfull - for å si det mildt.

Gårdeier: Kjenner ikke til

Førsteetasjen og kjelleren, som eies av gårdeier Tom Magnussen, får brannteknisk slakt i rapporten fra Brannkonsult Sør.

Rapporten ble skrevet i fjor etter en befaring. Blant annet karakteriseres bærekonstruksjoner, rømningsveien fra kjelleren, branncellevegger og branntetting opp mot etasjen over som «uakseptabel risiko - tiltak må utføres». I lokalene holder Nordea bank til, og flere butikker.

Men lite har skjedd etter rapporten.

Gårdeier Tom Magnussen sier til Fædrelandsvennen at han ikke kjenner til problemene.

— Dette kjenner jeg ikke til. Jeg vet at konsulenter var der, og at enkelte ting ble rettet opp. Men jeg vet ikke status nå.