— Det er tradisjon for at Knas følger opp politiske henstillinger fra eierne. Men det er styret i Knas som tar endelig avgjørelse over selskapets eiendommer. Styret vil nok ha en del spørsmål til sine eiere, for vårt formål er avkastning, sier Knas-direktør Jan Omli Larsen.

Dessuten vil et salg stride mot EØS-reglene om subsidiering, går det fram av en saksutredning i kommunen og en juridisk betenkning fra kommuneadvokaten. Betenkningen nektes offentliggjort med begrunnelse «internt saksdokument«

Vil kjøpe til takst

Rektor ved Steinerskolen, Steinar Skjævesland, synes dette er rart.

— Kommunens saksutredning er litt uforståelig. Vi har ønsket å kjøpe skoletomten på Oddernes, hvor vi har holdt til siden 1992, til takstpris. Hvordan kan det være subsidiering? Vi har sagt oss villige til å betale åtte millioner, sier han.

Knas viser til en mulighetsstudie i kommunedelplanen om høy utnyttelse til bolig og utvikling av sentrumsområde på eiendommen som grenser til gamle E 18 og Oddernes kirke.

Selskapet mener derfor at tomten på seks dekar som Steinerskolen holder til på, er verd 20-25 millioner kroner. Dette til tross for at den gamle skolebygningen er forutsatt vernet

Rett før påske konkluderte Sørmegleren i en takst med at tomta er verd sju millioner som skoletomt. Tre av fire skolebygninger på tomten eies allerede av Steinerskolen.

— Den er regulert til skole, brukes som skole, og vi ønsker å kjøpe den som skole til takst, sier rektor Skjævesland, som håper politikerne velger å selge når saken kommer opp i Kommunalutvalget tirsdag.

Steinerskolen har levd med usikkerhet i mange år, og Skjævesland håper på en endelig løsning nå - slik at de kan utvide skolen fra 100 til 300 elever.

Fram mot møtet i kommunalutvalget tirsdag, jobber han og foreldrene ved Steinerskolen hardt for å få politikerne med på et salg.

Politikerne vil selge

Og politikerne vil selge. Men de mener de ikke kan.

— Vi ønsker å selge. Men det går ikke nå, på grunn av disse formalitetene rundt EØS-regler og rundt Knas. Det klokeste nå er å fradele Steinerskolens areal og gi skolen fortsatt leiekontrakt i ti år - på dagens rimelige vilkår, sier Høyres Hans Otto Lund.

KrFs Grete Kvelland Skaara sier dette:

— Vi går noen runder internt med rådmannen, for jeg skjønner heller ikke dette med subsidiering. Vi ønsker å selge til takst. Vi i KrF ønsker å selge - og vil anbefale Knas-styret å gjøre det. Går ikke det, må vi gå for leieavtale, sier hun.

Men også leien er Knas kritisk til. Den er på 180.000 kroner i året og politisk vedtatt. Knas mener markedsleie er på 1,4 millioner, og at subsidieringen strider med næringsselskapets formål, altså fortjeneste.

Omli Larsen sier Knas synes Steinerskolen skulle funnet et annet sted å være. Alternativt ønsker Knas markedsleie. Knas styreleder Ed Henriksen ønsker ikke å gi kommentarer.

Reagerer på lånegaranti

Alle private barnehager får kommunal lånegaranti av Kristiansand kommune for å få bedre betingelser. Steinerskolen ønsker det samme ved kjøp av skoletomten på Oddernes. Aps Mette Gundersen reagerer. Hun kan ikke forstå at dette er riktig. Hans Otto Lund (H) er enig, og mener kommunal lånegaranti er uproblematisk. Det samme har fylkesmannen uttalt til Steinerskolen

Gundersen sier Steinerskolen har blitt lovet avklaring i mange år. Den mener hun politikerne nå må gi skolen og foreldrene. Men hun vil ikke konkludere med salg før hun har drøftet med partigruppa.

— Bystyret har hele veien forutsatt en løsning til gunst for Steinerskolen, og nå må den løsningen komme, sier hun.