Geir Skjevrak var kalt inn til Setesdalkonferansen for å legge fram fakta. Han sa det like godt rett ut:

— Døtrene våre må ha selvtillit, teft, kunnskap og pågangsmot. Mødrene våre hadde det ikke. Det viser tallene!

Av Setesdals 234 aksjeselskap har 30 kvinnelig daglig leder og 31 kvinnelig styreleder. Kvinnene leder de minste bedriftene, gutta de store.

— Og det går dårlig også. Selskapene omsatte for 857 millioner kroner i 2013, men etter skatt var samlet underskudd minus 3,1 millioner kroner, sa Skjevrak, som sa at Agder er det svarte fastland når det gjelder likestilling og at Setesdal er enda svartere.

Klesbransjens Tesla

For å få opp spiriten, var 30 år gamle Sara Fosstvedt fra Porsgrunn invitert til Setesdalkonferansen. Hun gjorde karriere i klesbransjen, men brøt over tvert da hun oppdaget hvordan denne industrien forurenser og utpiner fattige i u-land.

Nå holder hun på å bygge opp et større selskap med bærekraftige designklær. Hun har allerede hatt utsolgte kolleksjoner. Fosstvedt har mål om å bli klesbransjens svar på Tesla.

Hun ba jentene ta over - og sa at gutta er det store problemet for å få til endring i verden.

— Menn har makt - og derfor vil de ikke ha endring. De har for mye å tape. Forskning viser at hvite menn står mest i veien for endring. Vi lever i ei boble - og det må snu. Vi har bare en klode. Folk holder på å våkne. Det skaper muligheter, sa hun, og fortsatte:

— Menn blir faktisk fysisk belønnet når de blir mektige. Forskning viser at testosteron-nivået øker. Hva får vi jenter for å ta ansvar? Ingenting. Vi får bare drit.

- Jentene må overta

Likevel maner Fosstvedt kvinnene til å gå på banen og ta ansvar. Fordi hun sier at verden kan bli god og fredelig, hvis bare mange nok vil det.

— Du må bestemme deg for hva du vil. Jeg har fått noen menn på laget. Noen vil grønnvaske penger og få god samvittighet. Skal vi virkelig få det bedre i verden og Setesdal, må vi jentene overta, sa hun.