Det sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) etter at Frps nestleder Per Sandberg nå har truet med å stille kabinettspørsmål i flyktningesaken.

— Samtidig har jeg respekt for hvert enkelt parti, og det blir opp til Frp å avgjøre hvordan de skal behandle et eventuelt forlik på Stortinget, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Det er litt underlig at Frp valgte å forlate forhandlingene så tidlig. Dermed har de jo også mindre påvirkning i saken.

I følge NRK er Venstre-leder Trine Skei Grande klar til å gå inn i regjering dersom Frp trekker seg ut, men til det har Ropstad følgende kommentar:

— Nå må vi ta ting i rett rekkefølge, og det gjenstår å se om det blir enighet og om Frp faktisk vil stille kabinettspørsmål, sier han.

Per Sandberg varsler mulig kabinettspørsmål i flyktningesaken. Foto: NTB Scanpix

— Hvis mitt landsstyre sier at dette er så uansvarlig, at dette kan ikke Fremskrittspartiet være med på å administrere, så er det et klart signal til regjeringen. Da må vi ta dissens, stille kabinettsspørsmål, det er mange løsninger på dette. Men alt avhenger av hva og hvilket vedtak Arbeiderpartiet presser gjennom i Stortinget, sa Sandberg til NRK onsdag morgen.

10.000 flyktninger

Så vel KrF, Venstre og opposisjonspartiene ønsker å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av de neste par årene. Samtidig har de gjort det klart at de kan forhandle om antall og tidsplan.

Før klokka 12 meldte NTB at partiene som har forhandlet om Syria-flyktninger, er blitt enige om en avtale. Resultatet av avtalen blir kjent senere onsdag.

Opprinnelig var det flertall på Stortinget for å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste to årene, noe regjeringspartiene har motsatt seg. I et forsøk på å få til et bredt politisk forlik har opposisjonspartiene derfor åpnet for å forhandle om så vel antallet flyktninger som tidsplanen for øvrig.

SV trakk seg

Flere medier meldte onsdag formiddag at partiene nærmet seg en enighet om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger over tre år.

Samtlige partier utenom Frp møttes til et siste møte om Syria-flyktningene klokken 11 onsdag formiddag, men like etter møtestart trakk SV seg fra forhandlingene. Begrunnelsen var både antallet kvoteflyktninger og størrelsen på den humanitære bistanden partiene var i ferd med å bli enige om.

— Det er litt underlig at Frp valgte å forlate forhandlingene så tidlig. Dermed har de jo også mindre påvirkning i saken, sier Ropstad.

Frp trakk seg fra forhandlingene fredag, mens de øvrige sju partiene på Stortinget fortsatt er innstilt på å få til et bredt politisk forlik.

— Vi er opptatt av å få til en løsning, og er innstilt på gode og konstruktive forhandlinger, sier Ropstad.

Landsmøte-nei

Frps landsmøte gjorde det i mai klart at det ikke er aktuelt for partiet å støtte en økning i antall kvoteflyktninger fra Syria ut over det som ble vedtatt i statsbudsjettet i fjor. Dette skiller seg klart fra de øvrige partienes standpunkt.

— Det blir en stor utfordring dersom disse partiene gjør et vedtak om å øke antall kvoteflyktninger for 2015 før det er funnet økonomisk inndekning. Økonomien tilsier at vi ikke har mulighet til å ta imot noe mer enn det som allerede er vedtatt, sier Sandberg til NRK.

— Men så vidt jeg forstår skal ikke Frps landsstyre behandle dette spørsmålet før i oktober, og mye vann kan ha rent i havet fram til da, sier Kjell Ingolf Ropstad.

- Mange muligheter

— Frp har jo meldt seg ut av forhandlingene, og vi vet at de ikke er med i denne saken. Så får vi se hvordan dette blir håndtert i etterkant.

-Det finnes mange muligheter, men det får vi ta hvis det kommer, sier stortingsrepresentant Svein Harberg (H). Foto: Reidar Kollstad

Det sier stortingsrepresentant Svein Harberg (H) som ikke ønsker å dra opp konkrete politiske scenarier nå.— Det finnes mange muligheter, men det får vi ta hvis det kommer. Jeg vet jo heller ikke om det er Per Sandberg eller Fremskrittspartiet som uttaler seg her, sier han.

Det finnes mange muligheter, men det får vi ta hvis det kommer.

Regjeringspartiene har til nå motsatt seg å hente flere kvoteflyktninger fra Syria i år, utover de 1500 Norge allerede har forpliktet seg til å ta imot. En eventuell avtale mellom de parlamentariske lederne skal bli forelagt partienes stortingsgrupper før den legges fram for offentligheten.

— Det flotte med norsk politikk er at vi har mulighet for å finne de brede forlikene. Nå må vi søke et kompromiss som både innebærer å hjelpe folk i nærområdene, og helst ta imot 10.000 flyktninger til Norge, sier Kjell Ingolf Ropstad.