— Selen ble først observert i Otra i jula, så da søkte vi om felltingstillatelse på den. I dag ble den tatt, sier Sverre Lie, leder for Vennesla jeger- og sportsfiskerforening, til Fædrelandsvennen fredag kveld.

Han forteller at fellingstillatelsen ble gitt av Fiskeridirektoratet på nyåret, men da var ikke selen lengre å se i Vennesla.

Koste seg på «Hawaii»

6. februar tok Fædrelandsvennens fotograf et bilde av det som trolig er den samme steinkobbe-selen ved Sødal. Torsdag ble den på nytt observert i Vennesla, og jeger ble sendt ut.

Selen har blitt observert i Otra flere ganger siden juletider. Her er den avbildet mens den solte seg ved Sødal 6. februar. Foto: Torstein Øen

— Da skled den ut i vannet før jegeren fikk tatt den. I dag fikk han skutt den med rifle mens den lå og koste seg på en av øyene som kalles Hawaii nord for brua på Kvarstein, sier Lie.Han forteller videre at han hjalp jegeren med å hente selen etter at den var skutt.

— Vi hentet en kano og padlet opp. Den hadde sklidd ut i vannet, men vi fant den noen hundre meter lengre nede, sier Lie.

- Et skadedyr

Han understreker at selen ble skutt fordi den er et skadedyr i vassdraget.

— Den går opp i elva fordi den lukter fisk. Selen spiser veldig mye laks og gjør mye skade. Derfor er det ønskelig å få dem vekk. Fiskene blir veldig redde, og det blir utrivelig når de skal gyte, sier Lie.

Han forteller at forbundet har fått tillatelse til så skyte ytterligere én sel i 2015. — Skyter vi en til, så må vi ha ny tillatelse. Vi skjøt en i samme område for tre til fem år siden også, men dette skjer ikke så veldig ofte, forsikrer han.

Ifølge Havforskningsinstituttet er steinkobbe et utpreget flokkdyr som spiser små fisk på 10-20 cm, som sei, hyse, torsk og sild.

«Enkeltindivider kan lære seg å hente mat i oppdrettsanlegg og svømmer opp i lakseelver», skriver Havforskningsinstituttet på sine hjemmesider.

- Skjøt ikke for gøy

Jegeren som skjøt selen på oppdrag for Vennesla jeger- og sportsfiskerforening forteller at selen veide 28 kilo og var 118 cm lang.

— Dette er en liten sel. Jeg skjøt den ikke for gøy, men fordi jeg ble spurt om å gjøre det. Det er gitt skadefelling av Fiskeridirektoratet, og dette har jeg skriftlig, forsikrer jegeren overfor Fædrelandsvennen.

— Det er uvanlig at selen går opp i vassdrag, det er egentlig en saltvannsskapning. Jeg har fått personlig tillatelse til å skyte, og sagt ja til å gjøre det om jeg så den på en plass der det er trygt å skyte den.

Endte som middag

Jegeren, som ikke ønsker å få navnet sitt i Fædrelandsvennen, forteller at målene som ble tatt av selen er sendt til Fiskeridirektoratet. Kjeven er også sendt dit for analyse.

— De ønsker å vite mål som vekt, tykkelse på spekklag, og så vil de ha underkjeven for forskning.

- Hva skjedde med resten av kroppen?

— Jeg ble kontaktet av en som ville ha kjøttet på den, så selen endte som selbiff.