— De kan ikke gå ut på gata uten å risikere å bli kidnappet, ranet eller drept. Militæret holder på å ta over de fleste byene, sier Morten Bø.

Han sitter foran PC-en i Kristiansand og snakker med forloveden fra Bergen. Han befinner seg i Venezula, hvor situasjonen har utviklet seg til å bli svært farlig. De opposisjonelle krever president Nicolás Maduros avgang, fordi de mener han ikke har kontroll over inflasjonen, kriminaliteten og matmangelen.

I flere byer er det store demonstrasjoner, flere skal være drept i hovedstaden Caracas denne uka. I går var Alexander Castillo med i en protestmarsj i Valencia, en av de største byene i landet. Dét likte ikke kjæresten.

Demonstrerte uten lov

— Han fikk ikke lov av meg. Jeg er redd og frykter han ikke vil komme hjem igjen når jeg ser hva politiet gjør med demonstrantene, sier Morten Bø.

Samtidig forstår han at forloveden vil være med å kjempe.

— De vil ha frihet og sikkerhet. De vil ha frigitt hundrevis av studenter som er fengslet. Jeg kan skjønne at han vil stå opp for landet sitt, sier Morten Bø.

Ingen informasjon

Sammen med flere venner i Kristiansand og Bergen saumfarer han nettet etter informasjon om hva som skjer i Venezuela. I det søramerikanske landet kuttes strømmen og lite informasjon om de store urolighetene kommer ut. De som oppholder seg i landet får kun kommunisere via sosiale medier.

— Tv-kanalen viser bare latinamerikanske såpeoperaer. Regjeringen har strammet inn restriksjonene for media, de har til og med sagt at hvis noen medier rapporterer om varemangelen, demonstrasjoner eller opptøyer, vil de bli stengt, skriver Alexander Castillo hjem til Norge.

31. januar dro han for å besøke venner og familie i byen Puerto Cabello. Da var situasjonen roligere.

Redde og slitne

— Vi har visst lenge at situasjonen ikke er bra, men at det ville bli så ille, trodde vi ikke. Det er helt tragisk, Morten Bø.

Foreløpig har ikke kjæresten lidd av matmangel, men butikkhyllene er så og si tomme. Situasjonen tærer på hele familien.

— Klokka er nå 04.45 og min mor har nettopp våknet meg. Hun har ikke sovet, kun lest på Twitter hvert sekund de siste 5 dagene. Igjen, vi er trøtte og vi er redde, skriver Castillo.

Etter planen skulle han ta flyet hjem 26. februar, men flyplassen i Caracas er mørklagt.

Ber om hjelp

— Det er ikke noen behagelig situasjon. Siste mulighet er båt til Aruba for å få ham ut. Jeg føler meg hjelpeløs her jeg sitter i Kristiansand, og forloveden sitter midt i det, sier Bø.

Nå håper kjæresteparet at omverdenen får øynene opp for hva som skjer i Venezuela.

— Vi vet ikke hvordan dette vil slutte. Vi vet ikke en gang om det blir en løsning, siden regjeringen dreper våre unge, og det er tydelig at de ikke bryr seg. De ønsker ikke fred i landet. Vårt eneste håp er at folk utenfor landet vårt hjelper til, skriver Castillo.