— Jeg bruker magefølelsen. Den pleier ikke feile, sa nestleder Per Sandberg da han talte til Vest-Agder Frps fylkesårsmøte på Rosfjord hotell.

I salen satt barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

Per Sandberg har gjort det til en oppgave å analysere Frps statsråder. Her er han i samtale med partiets gjenvalgte fylkesleder i Vest-Agder, Arild Birkenes. Foto: Erling Hægeland

— Jeg har allerede analysert henne. Hun er meget interessant for nye velgergrupper. Siden det er journalister i salen, vil jeg ikke si mer. Dette er strategi, sa Sandberg.

Vurderer alle statsrådene

Etterpå forklarte han Fædrelandsvennen at han ser på statsrådsanalyse som en sentral og viktig oppgave for ham som nestleder i Frp. Det handler om å beholde partiets sjel og å nå lenger ut.

— Dette er min jobb. Alt handler om kommunikasjon. Jeg må gi konstruktiv kommunikasjon og tilbakemeldinger. Alle våre statsråder vurderes av meg. Sånn må det være, sier nestleder Sandberg som varslet avgang, men helt uventet gjorde comeback for et par uker siden.

— Hvor har Horne potensial?

— Hun vet ikke selv en gang hva jeg har sett av muligheter. Jeg offentliggjør ikke dette. Vent å se, sier Sandberg.

Vil doble oppslutning

Sandberg mener Frp bør øke mellom ett til to prosentpoeng i måneden på meningsmålingene. Han mener Frp bør opp i 30 prosent oppslutning på sikt.

— Da må vi være gjenkjennelige. Folk må ikke bli i tvil om at vi er i regjering for dem. Det er nå jobben begynner, sier Sandberg.

Han la stor vekt på tålmodighet og gjenkjennelighet i sin tale. Han minnet om at Frp har brukt 40 år på å komme i regjering, og har fire år på å sikre gjenvalg.

— På de første 122 dagene har vi levert mye. Men vi skal seire. Da må vi vite hva vi gjør, vi må snakke om seire, ikke nederlag - og vi må gi regjeringen tid til å innfri.

Sandberg er så langt fornøyd med statsrådene og samarbeidet med Høyre.

— Journalister spør meg hele tiden. Hva synes du om statsrådene, Sandberg? De vet jeg snakker fra levra. Det er en utfordring å skrive om manus nå. Vi har i alle år krevd statsråders avgang og krevd tiltak. Nå må vi forklare hva regjeringen gjør. Men jeg er fornøyd, sa Sandberg og la til:

Ombudsrollen

— Men, og dette er viktig. Hvert punktum av regjeringserklæringen må gjennomføres neste fire år. Hvis ikke, har vi ikke gjort jobben, sa Sandberg, som også ba alle i partiet om å huske ombudsrollen.

— Før måtte vi kreve svar fra en statsråd. Nå kan vi ringe og ordne opp. Det er fantastisk. Vi må aldri glemme at vi er til for å gjøre hverdagen enklere for folk flest. Alle i partiet må bidra med innspill - hver dag. Vi skal forenkle og avbyråkratisere. Vi skal gi folk frihet, sa Sandberg.