Noen øyeblikk smeller i mellomgulvet. Som da en lavmælt og gråtkvalt mamma Inger Helen forteller da hun i forrige mesterskap så sønnen komme ned i målområdet på båre. Og Kjetil Jansrud takker foreldrene for gullmedaljen på kav døl-dialekt. Vakrere kan det ikke bli. Jeg forstår at Pernilla Wiberg i "mix-zone" også fikk en klump i halsen.

Fra korsbåndbrudd i VM i 2013 til OL-gull i 2014 er også en sterk historie fra mannen som har levd et alpinliv i skyggen av Aksel Lund Svindal. Slikt går inn i den norske folkesjelen.

Fra tv-stolen hjemme i Vennesla blogger Oddleiv Moe for Fædrelandsvennens lesere. Foto: Torstein Øen

Gull inn i stua klokka 07.45. En glitrende start på dagen. Vips var den fordømte smørebussen forsvunnet fra netthinnen. Dessuten var de norske stafettguttene proppfulle av optimisme: "Dette har vi kontroll på", sa Rønning – før start. "Veldig tro på norsk gull. Blir du nummer to har du tapt", utbasunerte Northug – før start. Ekspertene Aukland og Hjelmeset konkluderte etter at Rønning hadde løpt den første bakken. "I dag har vi like gode ski som utlendingene". Snakk om å bli ført bak lyset. Det var ikke feid unna mange salmevers på gudstjenesten i Vennesla kirke før vi satt i klisteret — igjen. Vi hadde smurt ski som bare gikk bra i tre kilometer(!), var forklaringen fra Eldar Rønning.

Da er det virkelig barneskirenn. Nok en stafett rett i toalettet.

Mest i fokus er nå smørebussen. Derfor drar jeg noen tekniske data om bussen som kanskje bør males om før den passerer Svinesund:

110 kvadratmeter (sniker seg så vidt under grensen for en bolig for å få husbanklån). I første etasje er spiserom, møterom og massasjerom. I andre etasje: 70 kvadratmeter (som et middels danselokale) er dette rommet, der alt er blitt ei eneste smørje. Forslagene er nå mange om skjebnen til denne bussen. La bussen stå igjen i Russland, annonser den på Finn eller la den bli russebuss. Andre mener å gjøre som i norsk industri – "outsource" hele greia, buss og smøreteam.

Blant smørerne er det lite tvil om at debrifing må stå på programmet fra fagfolk på området. For det har ikke vært uttelling på en glideskala fra en til ti. Erna var også i det galgenhumoristiske hjørnet og foreslo en egen post for smøreteknikk på statsbudsjettet.

Knut Nystad, smøresjef er nasjonens mest utskjelte. Broren er Trond Nystad, langrennssjef for herrene og innehar vel andreplassen på denne lista. Han er gift med Claudia Nystad som tok bronse med de tyske stafettjentene. Hun klarte ikke å glede seg over det:

"Om de får sparken, hvem skal da tjene penger til familien".

Selv om jeg er i kategorien "OL-pønsj" syntes jeg likevel det går helt av støvleskaftene når hovedoppslagene i NRK og TV2s nyhetsendinger lørdag toppes med norsk smørefiasko. Det er viktigere å formidle til seerne at Norge har gått på snørra i Sotsji enn at sonderingene om fredsforhandlinger i Syria har brutt sammen. Folk fryser i hjel og slår hverandre i hjel uten at det når opp i nyhetsbildet.

Da blir en smørefiasko en parentes.