Vulkanen Mount Velud eksploderte i et inferno av lava, aske, støv og røyk natt til fredag. Foto: Kåre Melhus

KRISTIANSAND: Melhus, som er førstelektor ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, har undervist i kommunikasjon en uke i Indonesia Bible Institute i byen Batu. Nå jobber kristiansanderen med å komme seg hjem, men sitter så langt askefast.

Aske over alt

— I øyeblikket er jeg på vei til flyplassen i Surabaya, da jeg egentlig skal hjem lørdag, men regner ikke med at jeg kommer hjem, sier Melhus på telefon fra øygruppen fredag morgen. Vulkanen hadde utbrudd natt til fredag lokal tid.

— Akkurat nå kjører vi flere stykker på vei til Indonesias nest største by. Vi kjører i en tykk skodde av askestøv, så alt er dekket av aske, legger han til.

Om det er mulig, tar han tog til Djakarta for å se om det er mulig å komme seg så langt unna vulkanen, at han kan reise ut fra flyplassen i hovedstaden.

Lungeskade

— Når du beveger deg utendørs er det vondt å puste på grunn av støvet. Derfor bruker vi masker ettersom støvet kan gi lungeskader, sier Kåre Melhus.

Alle som har vært i en radius av ti kilometer fra vulkanen, er evakuert. Drøyt 200.000 mennesker er evakuert da det ligger minst fem centimeters støvlag i området.

— I Batu, som jeg har reist ifra, er det også en del askestøv i terrenget. Dette til tross for at vi ligger rundt 40 kilometer fra vulkanen Mount Velud, tilføyer han.

Omkommet

— Indoneserne er vant til vulkanutbrudd, så jeg tror ikke det blir store skader på personell og bygninger. Når det begynner å regne igjen, vil mye av støvet forsvinne. Håper vi, sier Melhus.

Ifølge ABC News har to personer så langt omkommet i vulkanutbruddet til Mount Velud. Til Fædrelandsvennen sier Melhus at han ikke vet om det er store skader på bygninger, eller om det er flere som er omkommet enn de to som er rapportert inn så langt.

Vulkanen på østenden av Java i Indonesia er kjent for sine mange utbrudd, og har siden 1500-tallet krevd over 15.000 menneskeliv. Siste store utbrudd var i 2007.