For at ikke spenningen blir borte før avduking, ber Harald Sødal om at tekstene ikke kan leses på bildene. Foto: Lars Hollerud
Søndag ble dette skiltet avduket av Ingrid Wisløff Jæger. Dermed kan hvem som helst lese at Tveit kirke opprinnelig ble oppført i stein, og at koret og den østlige delen stammer fra 1100-tallet. Foto: Lars Hollerud
Søndag avduket ordfører Arvid Grundekjøn skiltet som forkynner at dagens domkirke er den fjerde på samme sted. Foto: Lars Hollerud
I denne esken ligger de neste skiltene som venter på avduking. Foto: Lars Hollerud

Senga tilhører Harald Sødal. Skiltene er ment for menigmann, etter hvert som de skrus opp og avdukes på en eller annen vegg av historisk verdi.

— Vennligst ikke fotografer slik at tekstene vises. Da vil det jo være liten vits i å avduke dem når den tid kommer, ber Sødal, primus motor for skilting av bygg med historisk verdi i Kristiansand.

Før helga hentet han fram to av dem.

To nye

Søndag ble begge avduket i forbindelse med gudstjenester og feiring av grunnlovsjubileet.

Dermed kan det her røpes at Ingrid Wisløff Jæger avduket det ene i Tveit, der det blant annet står at bygdas kirke er oppført i romansk stil og at kor og østlig del er fra 1100-tallet.

Utenfor Domkirken gjorde ordfører Arvid Grundekjøn det samme. Der står det at kirken ble oppført fra 1882-85, at stilen er nygotisk og at dette er byens fjerde kirke på samme sted.

Det er Christianssands Byselskab som står bak de historiske skiltene, med fakta i hvitt på blå emalje.

— Jeg fikk ideen i Oslo, da jeg en gang oppdaget et skilt på Møllegata skole. Av skiltet gikk det fram at Oslo Bys Vel sto bak. Jeg kontaktet dem, og kjent med Sigurd Østberg, og slik startet et flott samarbeid mellom de to historiske byforeningene. Oslo Bys Vel har hittil ført opp om lag 250 skilt i Oslo, men har likevel gjort mye gratis for oss, sier Sødal.

I løpet av de siste seks-sju årene er en anselig mengde skilt skrudd opp på historisk interessante vegger i Kristiansand.

Vil du se noen, kan denne løypa legges opp:

Mange gamle

Latinskolen (den gamle katedralskolen), det gamle Løveapoteket, Arkivet, Oddernes kirke, Tollboden, Lasarettene på Odderøya, Dollhuset, Gimle gård, Ekserserhuset, Rådhuset, Bentsens hus, tilfluktsrommet på Nedre Lund, Amalienborg (Kirsten Flagstads hjem), Christianssands Møller (som ble etablert før Christian IV anla byen), Festningen, Kongens gate skole, Jernbanestasjonen, jugendhuset som i årevis huset Musikk & Film og som angivelig var kladd for bebyggelse i Ålesund, Sløyden (i dag barnehage, tidligere blant annet bedehus for "De Sterkttroende" og sløydlokale), den gamle kjøpmannsgården i Gravene som en periode var byens posthus og som nå rommer leiligheter og Eg asyl, som ble oppført i nygotisk stil fra 1877 til 1881. Det samme har Blå Kors i Gyldenløvesgate, gården som i gamle dager var fjøs og stall.

Skilt har også hoppbakken på Klappane fått. Det ble for øvrig avduket av daværende ordfører Per Sigurd Sørensen, etter som hans far, Sigurd, en gang hadde bakkerekorden.

Harald Sødal tror den lød på 32 meter.

Noen flere

Samme mann ba som nevnt tynt om at vi ikke avslører tekst før kommende avdukinger. Men overskriftene på skiltene under senga sier noe om Ernst hotell, Ravnedalen, Norges Bank, Håndverkerforeningen, St. Josephs hospital, Patrisiergården, Myren gård og Grim bro.

På bestillingsliten står blant annet 2. Stampe, Bredalsholmen og Schoder-rekkehuset i Oddernesveien.

Og enda flere ligger i tenkebokser.