Slik blir parken fra fugleperspektiv: Mot vest ses parkeringsplass med rom for 135 biler på omtrent samme sted som i dag, videre en grønn park med sandlekeplass, akebakke, trær og voller, deretter balløkke og aktivitetsanlegg helt mot øst. Foto: Parkvesenet
Parkeringsplassen ved kirka har i dag nesten fullt belegg. Nå blir den bygd om og avgiftsbelagt. Veien gjennom området blir flyttet slik at den passerer mellom kirka og bilene her til høyre i bildet. Foto: Vegard Damsgaard

— Det sentrale Vågsbygd blir etter hvert en by, da må det bli plass til det grønne. Vi må tenke rekreasjonstilbud for hele befolkningen, forteller prosjektleder Helmer Espeland fra parkvesenet.

Han snakker om den fremtidige Kirkeparken, som dekker området mellom Vågsbygd skole og Vågsbygd kirke.

Den ene halvdelen utgjør i dag et svært rotete trafikkbilde, der vei, parkering og bussholdeplass går i ett. Nærmest skolen ligger en gammel, utrangert fotballbane og skriker etter omsorg fra grønne fingrer.

24 millioner kroner

Prisen er såpass stiv – 24 millioner kroner – at parken neppe står ferdig før om fem til ti år.

— Det blir et spleiselag mellom kommune, boligprosjekter sentralt i Vågsbygd og statlige spillemidler. Vi starter med aktivitetsområdet nærmest skolen til sommeren, opplyser prosjektleder Espeland.

Aktivitetsanlegget blir en del av skolens uteområde, mens hele bydelen kan ta det i bruk utenom skoletiden.

Der det er noen å treffe, er det mer interessant å være.

— Det blir et anlegg for fysisk aktivitet, der brukerne får trent grunnleggende bevegelser som å henge, slenge, åle, krype og balansere. Siden det er et anlegg for trening og fysisk aktivitet, mer enn lek, blir det ikke så mange innkjøpte lekeapparater, men bildekk, stokker, tau og steinblokker, forklarer nærmiljøkonsulent Terje Askildsen fra parkvesenet.

Balløkka, en såkalt 7-erbane, erstatter den tradisjonsrike kirkebanen, og skal på sikt belegges med kunstgress. Ved siden av kommer 60 meters løpebane, et felt for kulestøt og anlegg for lengdehopp.

Mellom parkområdet og parkeringsplassen blir det trær og opparbeidet voll, slik at bilene ikke blir synlige fra denne siden.

- Gir mer aktivitet

Det blir gressplener, beplantning, stier, benker, akebakke i skråningen og lekeplass for de minste.

— Når vi samler aktivitet på ett område, genererer det mer aktivitet. Der det er noen å treffe, er det mer interessant å være, påpeker Helmer Espeland.

Vågsbygd Vel har kommet med innspill på trafikksituasjonen, og hadde i starten sett for seg en festplass på stedet – uten å få gjennomslag. Torsdag behandler byutviklingsstyret reguleringsplanen, før den går på høring.

Parkeringsplassen ved kirka har i dag nesten fullt belegg. Nå blir den bygd om og avgiftsbelagt. Veien gjennom området blir flyttet slik at den passerer mellom kirka og bilene her til høyre i bildet. Foto: Vegard Damsgaard

— Vi ser positivt på at området nå blir tatt i bruk. Det er bare å se når man går på Bystranda, hvor fantastisk morsomt det er med et område som er opparbeidet, sier velleder Unn Krokan.Veier og parkering sluker det meste av potten, og parkeringsplassen for 135 biler blir avgiftsregulert for å finansiere noe av gildet.

I dag er p-plassen stort sett belagt på dagtid, av folk som jobber i området. Med den nye kirkegården i Voie fra høsten blir det flere begravelser i Vågsbygd, og det trengs økt parkeringskapasitet for kirkegjengere.