— Folk er sløve og dropper sikkerhetsbeltet på bussen. Det utgjør en stor risiko både for en selv og andre. Fremover kommer vi derfor til å ha beltekontroller på bussene, sier Øystein Krogstad, sjef for utrykningspolitiet (UP) i distriktet. Politiet har aldri tidligere hatt beltekontroller på buss.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

På initiativ fra fylkeskommunens samferdselsutvalg kontrollerte UP flere busser torsdag morgen. Krogstad, Vegvesenet og Kåre Glomsaker, leder av samferdselsutvalget i Vest-Agder Fylkeskommune, brukte morgenen til å informere passasjerene om konsekvensene av manglende beltebruk.

Nedslående resultater

Passasjerene på bussen fra Mandal til Kristiansand og flere skolebusser til Vassmyra skole i Mandal, ble sjekket. Resultatet var nedslående.

— Kun halvparten av passasjerene på Mandal-Kristiansand hadde på seg beltet. Fem passasjerer på direktebussen til universitetet manglet belte. På skolebussene hadde mange av elevene foran i bussen på seg beltet, mens elevene bak i bussen sluntret unna, sier Krogstad.

Rebecca Haugstad (t.h.) var snar med å ta på seg belte da politiet entret bussen. Vigdis Vetnes hadde derimot belte på hele tida. Foto: Espen Sand

Rebekka Haugstad tok bussen fra Mandal til Kristiansand klokka 06:55 torsdag morgen. Lite ante hus da politiet kom ombord på Valand. Haugstad var en av mange som glemte å sikre seg på turen.

Jeg synes slike kontroller er kjempebra og det var en vekker for meg

— En forglemmelse

— Det var en ren forglemmelse. Jeg synes slike kontroller er kjempebra og det var en vekker for meg, sa Haugstad.

På skolebussen fra Tregde til Vassmyra og Ime skole var det mange bak i bussen som ikke brukte beltet. Fremst satt Jonas Wremer (10) og Markus Aanensen (10) med beltet trygt plassert rundt livet.

— Vi bruker alltid sikkerhetsbeltet på skolebussen. I verste fall kan man dø om man ikke bruker det, sier elevene i femte klasse ved Ime skole.

Rektor på Vassmyra ungdomsskole, Alf Willy Vestergren, var svært positiv til politiet og vegvesenets beltekontroll.

— Jeg er svært spent på resultatet. Vi har dessverre ikke hatt for mye fokus på denne typen sikkerhet i skolen, innrømmer rektoren.

Kritiserer bussjåførene

Det var samferdselsutvalgets leder, Kåre Glomsaker, som tok initiativet til beltekontrollen. Torsdag var han selv med på aksjonen. Han tok han bussen fra Mandal mot Kristiansand og senere skolebussen til Vassmyra. Han ønsket å observere passasjerene.

— Det første som slo meg var flere oljearbeidere ombord som tok på seg beltet med en gang de kom inn i bussen. Sikkerhet var tydelig noe de tenkte på. Eldre mennesker er bedre til å bruke beltet enn unge, sier Glomsaker.

Glomsaker er også skuffet over bussjåførene, som han mener har et betydelig ansvar.

— Vi har sendt brev til busselskapene om at de har en plikt til at sjåførene skal oppfordre passasjerene til å bruke belte. Sammen med lærerne i skolen er sjåførene de som lettest kan påvirke passasjerer, sier han.

— Etter disse kontrollene skal jeg ta en telefon til Sørlandsruta og be dem stramme opp sjåførene sine. Jeg skjønner ikke at de våger å la være, for sikkerhetsrisikoen er størst for de som sitter fremst i bussen, sier Krogstad.

Jeg vil be Sørlandsruta stramme opp sjåførene sine

Nå har Glomsaker bedt UP om å holde reelle kontroller. Krogstad bekrefter at neste kontroll kan komme raskt og overraskende.

Sivilkledd busskontroll

— Det kan være at vi

går inn på bussen kledd i sivil. Da vil vi skrive ut bøter på 1500 kroner til alle som ikke bruker beltet, sier UP-sjefen.

Alle bussene i Vest-Agder skal i dag være utstyrt med sikkerhetsbelter. Ifølge Glomsaker kom det i stand etter et forslag fra FrP, og oppgraderingen av bussene skal ha kostet flere millioner kroner.

— Investeringene kostet mye, men det koster ingenting å bruke beltene, påminner Glomsaker.

En mann på 75 kilo vil ha en vekt på 1,8 tonn dersom bussen krasjer i 80 km/t. I samme hastighet vil en mobiltelefon veie fem kilo og en halv liter cola 75 kilo.