— Faktisk er Bygland og Evje og Hornnes de to kommunene på Sørlandet som aller først danner et par. De er mest tiltrukket av hverandre, sier Sødal.

Vi treffer ham utenfor Kilden, han er klar for øvelse med Kristiansand solistensemble. Matematikeren og professoren i samfunnsøkonomi ved UiA har det siste året utviklet en ny, generell modell for gjensidig tiltrekning mellom kommuner, fylker og regioner.

Saken fortsetter under grafikken.

Slik blir kommunekartet for Agder med Sigbjørn Sødals tilrekningsmodell. GRAFIKK JAN MORTENSEN

— Bør vektlegges

— Tiltrekningskraften kommuner i mellom er absolutt reell, og noe som bør tas i betraktning. Generelt kan man si at min matematiske modell legger et godt grunnlag for frivillighet, fordi den viser hvilke kommuner som hører mest sammen - og som trolig også oppfattes av folk å høre mest sammen, sier professor Sødal, som også er dekan ved Fakultet for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Agder.

Sødal har sett på flyttemønstre. Tesen er at de kommuner folk flytter mest mellom, er de som tiltrekkes av hverandre. Så har han satt flyttetall inn i en gravitasjonsmodell.

— Deretter har jeg regnet ut parvis. Aller mest tiltrukket av hverandre er altså Bygland og Evje og Hornnes. Nest størst er tiltrekningen mellom Bykle og Valle. Deretter følger parene Vennesla og Iveland, Åmli og Vegårshei og Hægebostad og Åseral. Tiltrekningen er gjennomgående størst mellom små innlandskommuner hvor dalførene skaper nærhet, sier Sødal.

Selv vil han ikke mene noe om kommunesammenslåing eller antall kommuner. Han tar utgangspunkt i sju fremtidige Agder-kommuner, basert på at regjeringen har signalisert reduksjon på to tredeler i forhold til dagens antall. (Se kart)

Kristiansand lenge alene

— Det er interessant at Kristiansand og Grimstad i min modell består lenge som selvstendige kommuner. I Kristiansandsregionen danner det seg fort par av Vennesla/Iveland, Søgne/Songdalen og Lillesand/Birkenes. Du må kraftig ned i kommuneantall før tiltrekningen tilsier en Stor-Kristiansand kommune, sier Sødal.

— Det er også interessant å se at de matematiske utregningene stemmer godt med det mange føler, tror og mener om hvilke kommuner som hører sammen, sier han.

Sødal har også funnet ut at det øst i Agder nesten ikke er kommunal tiltrekning over fylkesgrensen mot Telemark, men vest i Agder er det annerledes. Der tiltrekkes Flekkefjord og Lund i Rogaland av hverandre.

Hvordan har han så regnet seg fram til dette? Gravitasjonsmodeller er velkjent i samfunnsvitenskapen. Da tas det utgangspunkt i to land, to regioner eller to byer. Så ser man på flytting, pendling og en rekke andre forhold. Slik kan man regne ut hvordan for eksempel reduksjon i handelshindringer vil øke transportbehovet. Sødal har snudd dette på hodet og latt geografien bli det som endres.

Agder nest mest «forelsket«

Han har analysert landets fylker på samme måte som Agders kommuner. Finnmark og Troms er mest tiltrukket av hverandre, på andre plass kommer Agderfylkene.

— Minst tiltrekning har Rogaland. Det er fylket som sist bør slås sammen med andre, basert på min modell, sier Sødal.

Åtte regioner

Rogaland er eneste fylke som fortsetter alene, hvis tiltrekningsmodellen til Sigbjørn Sødal legges til grunn.

Sødal har brukt modellen og regnet ut fra et kart hvor åtte regioner erstatter dagens nitten fylker.

Finnmark og Troms har mest tiltrekning på hverandre, Agderfylkene nest mest. Regioninndelingen vil bli slik:

Rogaland

Hordaland og Sogn og Fjordane

Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag

Nordland, Troms og Finnmark

Oslo, Akershus og Østfold

Hedmark og Oppland

Buskerud, Telemark og Vestfold

Aust- og Vest-Agder.